Afbeelding

Scouting Nistelrode mag kampvuur blijven maken

Algemeen 1.349 keer gelezen

NISTELRODE | De scouting in Nistelrode mag voorlopig gewoon een kampvuur blijven maken. Dit besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bernheze verleende in maart van dit jaar aan scouting Mira Ceti in Nistelrode een ontheffing om tot eind 2018 vuur te stoken. Aan deze ontheffing zijn een aantal voorschriften verbonden. Zo mag er alleen tussen 18.00 en 01.00 uur worden gestookt in de open lucht, op stalen schalen op een verharde ondergrond en mag alleen onbehandeld hout worden gebruikt. Een omwonende maakte bezwaar tegen dit besluit en verzocht de rechter een voorlopige voorziening te treffen.

De ontheffing is verleend aan de scouting, maar volgens de omwonende worden de kampvuren voornamelijk gestookt door allerlei verenigingen en groepen die het scoutingterrein huren. Volgens hem komen bij het verbranden van hout veel schadelijke stoffen vrij en ervaren omwonenden stankhinder, roetneerslag en voelen ze zich aangetast in hun leefgenot. De omwonende stelt dat het zorgdragen voor een goede luchtkwaliteit één van de taken van de overheid is en dat zij geen medewerking zou moeten verlenen aan de uitstoot van schadelijke stoffen. Ook brandgevaar ligt vanwege de bosrijke omgeving volgens de omwonende op de loer. Hij heeft samen met anderen op de aanpalende gronden bomen en struiken gepland en hem is er alles aan gelegen om dit niet door een brand verloren te laten gaan. De commissie Bezwaarschriften van de gemeente Bernheze heeft de omwonende in april laten weten dat zij voorlopig van oordeel is dat de man geen belanghebbende is. Volgens de commissie is de afstand tussen zijn woning en de stooklocatie meer dan 500 meter en is het niet aannemelijk dat de omwonende gevolgen ondervindt van de stookactiviteiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant