Afbeelding

'We moeten vanaf de aftrap dominanter zijn'

Sport 602 keer gelezen

HERPEN | De tijd heeft in het pittoreske Herpen stilgestaan. Nog met een heuse kasseienstrook en cafeetjes met houten veranda's. Simon Carmiggelt zou er ongetwijfeld een mooie 'Kronkel' aan gewaagd hebben had-ie hier gewoond. We zijn op weg naar Blauw Geel'38/Jumbo trainer Niels van Casteren. Hoogste tijd voor een evaluatie van het afgelopen seizoen.

Door: Peter Kuijpers.

Je bent inmiddels een paar jaar ouder voel je dat ook zo?
"Ik voel me niet ouder, maar merk wel dat Blauw Geel'38 mijn cluppie is geworden. Dat gevoel heb ik na twee jaar wel als ik het Sportpark op wandel. Je kent iedereen, de materiaalmensen en het kantine personeel, dat is het grote verschil."

Na het eerste jaar met successen was het afgelopen jaar anders. Hoe beleefde je dat?
"Blauw Geel'38 was op zoek naar aantrekkelijker en frisser voetbal. Dat viel in de voorbereiding van het eerste jaar al meteen op. De uitdaging van het afgelopen jaar was of we dit konden continueren op een niveautje hoger. Dat lukte niet altijd, we konden vaak minder domineren en wedstrijden naar onze hand zetten. Dat heb ik aan moeten passen met trainingen en wedstrijden."

Sfeer is leuk maar slechts een romantische bespiegeling die werkt als er gewonnen wordt
"Het is stuurbaar, maar uiteindelijk creëer je de beleving met het team zelf. Buiten het veld ben je afhankelijk van de groep en bepaalde sfeermakers zoals dit jaar Emiel en Coen om er maar een paar te noemen. Deze jongens gaan we missen, maar er zijn straks altijd weer anderen die dat overnemen. De groep moet dit onderdeel zelf gaan invullen."

Je toonde emoties in je toespraak bij het afscheid van sommige spelers
"We namen van zeven jongens afscheid. Dat bereid je thuis voor. Dan heb je zeven of acht speeches gehad en kom je bij de jongens die je na aan hart liggen en kan je breken. Die setting was er ook na. De emotie was ook voelbaar. Iedereen zat er betrokken bij, het was stil. Het was een uniek slot dat exact paste in dit afgelopen seizoen."

Kwam het uit de spelersgroep om Emiel van der Sanden te laten spelen in plaats van mensen door te schuiven in de slotfase?
"Nee, ik stel me altijd heel open op. Zal dinsdags in de evaluatie van de wedstrijd van zondag altijd daarover in gesprek gaan met de spelers. Wat ik er van vond met betrekking op het spel, de opstelling en de wissels. Soms maak je wel eens beslissingen waarvan je achteraf denkt dat had ik anders kunnen doen. Daar stel ik me altijd kwetsbaar in op. Spelers komen vaak bij me langs met een vraag of opmerking. Dat neem ik altijd mee we zijn daar nogmaals open in. Maar om je vraag te beantwoorden: komt het spelen van Emiel uit de spelersgroep zeg ik nee, maar spelers kunnen je wel aan het denken zetten. Het is dan ook goed om al deze facetten meningen mee te nemen."

Wat was de grootste tegenvaller?
"Dat is zonder twijfel het verlies van Ymanuel Hurkmans. Hij had zo'n topjaar en dan scheurt hij zijn kruisband. Ymanuel is een fijne gast en goede voetballer. Iedereen en hijzelf rekende dat-ie einde jaar weer aan kon sluiten en dan scheurt hij zijn kruisband opnieuw. Dit was echt mijn grootste teleurstelling."

Kan er nog gevoetbald worden in de zaal als je Derde Divisie speelt en is drie maal trainen geen must?. Blauw Geel'38 is hierin uniek op Derde Divisie niveau.
"Dat is heel afhankelijk van de spelersgroep die je hebt, het materiaal wat je in je groep voorhanden hebt. Wel systeem je gaat spelen. Dat type spelers afhankelijk. De afspraak om twee maal te trainen en het mogen zaalvoetballen, past bij de filosofie van deze club. Ik weet dat hier spelers naar de club kwamen op basis van twee keer trainen en/of het mogen zaalvoetballen. Het type spelers wat wij momenteel hebben functioneert beter met twee maal- als drie maal trainen per week."

Wat ga je komend seizoen anders doen?
"Wat anders moet, zijn de taken binnen het team. Taken ten aanzien van het materiaal, taken van de leiders dat ga ik korter houden. Ook de trainingen, nu we weten wat de Derde Divisie vraagt. Met name het spelen op balbezit, we moeten vanaf de aftrap dominanter zijn, dat is belangrijk. We gaan daar echt op trainen."

Ben je tot slot tevreden over de ontwikkeling van de jeugdspelers?
"Door mijn privé omstandigheden ben ik op zaterdag niet in de gelegenheid om te komen kijken. Om die reden ben ik het team O-23 zelf gaan begeleiden en heb toch een zevental momenten gehad waar ik deze knapen aan het werk heb gezien. We hebben goede JO-17- en JO-19 junioren geselecteerd waardoor ik ze goed heb leren kennen. Dan zie je dat we daar hele goede spelers hebben rondlopen. De complimenten aan de respectievelijke trainers, maar zeker ook naar het tweede team toe. Daar is echt heel goed werk geleverd, een dikke duim omhoog."
Blauw Geel'38/Jumbo hervat op 18 juni de training in twee blokken van drie weken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant