Afbeelding

Nederlands Jeugd Kampioenschap Schoonspringen levert Tycho en Manou Meulebeek titels op

Sport 1.015 keer gelezen

UDEN | Het weekend van 8, 9 en 10 juni stonden in het teken van de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen schoonspringen in het nieuwe zwembad Amerena in Amersfoort. Een bijzonder NJK omdat Tycho en Manou na dit NJK ook afscheid nemen van hun coach die ze jarenlang begeleid heeft. De Hongaarse coach Nora Barta (voormalig Olympiër) gaat terug naar haar thuisland en nu is het afwachten wie de kinderen verder gaat coachen.

Manou was ingeschreven op maar liefst vier onderdelen. Dit NJK is gestart met de wedstrijden op het onderdeel 3 meter plank synchroon. Samen met haar vriendin en schoonspringmaatje Maud van Kempen sprongen ze een wedstrijd met 4 prachtig uitgevoerde sprongen. Dit leverde het duo de titel Nederlands Jeugd Kampioen op op dit onderdeel. Manou sprong deze eerste dag ook nog het onderdeel Platform waarbij ze een uitstekende 2e plek behaalde. Ook Tycho was succesvol met zijn schoonspringmaatje Bram Meulendijks. Hun 3,5 salto voorwaarts leverde een mooi puntenaantal op. Met een enorm puntenverschil op de nummers 2 behaalden ze samen de titel Nederlands Jeugd Kampioen.

Op zaterdag en zondag stonden de wedstrijden 1 en 3 meter plank op het programma. Tycho en Manou sprongen beiden voorronden en finales. In de finale op zaterdag behaalde Tycho een knappe 2e plek op de 3 meter. Helemaal knap omdat Tycho pas een eerstejaars deelnemer is in de A-categorie. Hij sprong tegen jongens die inmiddels al (bijna) 18 zijn terwijl Tycho 15 is. Zijn lengte zorgt ervoor dat hij op een elegante manier springt. Voor Manou was de wedstrijd op zaterdag er één om nooit te vergeten. Ze sprong op de 1 meter en stond met een enorm puntenaantal bovenaan tijdens de finale. Met nog slechts 1 sprong te gaan kon ze de titel bijna niet meer mislopen. Maar een wedstrijd is pas afgelopen als de allerlaatste sprong is gesprongen… En bij haar laatste sprong; een anderhalve salto achterwaarts, strekte ze te vroeg uit waardoor ze volledig plat in het water belandde met als gevolg een 'foutieve sprong' zonder punten. Hierdoor zakte ze naar de tweede plek. Toch een enorme teleurstelling omdat de zilveren medaille, goud had moeten zijn.

Gelukkig maakte Manou het zondag goed op de 3 meter plank. Een spannende wedstrijd waarbij haar schoonspringmaatje Maud en zij weer echt dicht bij elkaar zaten. Manou mocht uiteindelijk het goud ophalen en plaats nemen op het hoogste podium. Tycho sprong na een matige voorronde op de 1 meter een uitstekende finale en wist daarmee een 3e plek te behalen op dit onderdeel. Maar liefst 7 medailles hebben broer en zus opgehaald tijdens dit weekend. Daarmee sluiten ze een geweldige periode met coach Nora af waarvoor ze haar enorm dankbaar zijn.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant