Jac Janssen en Ari Verhoeven (foto: Ankh van Burk)
Jac Janssen en Ari Verhoeven (foto: Ankh van Burk)

Overzichtstentoonstelling Jac Janssen en Ari Verhoeven in Kunstation

Kunst en cultuur 834 keer gelezen

UDEN | De laatste tentoonstelling in Kunstation Uden voor de zomervakantie is gewijd aan twee Udense kunstenaars, te weten Jac Janssen en Ari Verhoeven. Beiden geven een overzicht van hun werk van de laatste tien, respectievelijk veertien jaar. Jac Janssen met schilderijen en keramische beelden en Ari Verhoeven met metalen objecten. De opening vindt plaats op zondag 17 juni om 15.00 uur.

door Ankh van Burk

Er zijn enkele parallellen te bespeuren in het leven van de exposerende kunstenaars. Beiden volgden een onderwijsopleiding. Naast hun onderwijsbaan volgden zij een kunstopleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg ten behoeve van het onderwijs. Ari heeft leerlingen onderwezen in de creatieve vakken, terwijl Jac het grootste deel van zijn onderwijsloopbaan directeur van een basisschool was. Maar na hun onderwijsloopbaan wijden beiden zich aan de kunst, waarin ieder een eigen stijl heeft ontwikkeld. Jac Janssen (1946) is geïnspireerd door de puurheid en enorme expressiviteit van Karel Appel, een schilder die behoorde tot de Cobragroep, waarvan Jac vroeger al studie maakte. "Vooral zijn kleurgebruik inspireert mij. Kleur is ook essentieel in mijn schilderijen, maar ik smijt de verf niet op het doek. Ik werk meer gecontroleerd met voornamelijk het paletmes," legt Jac uit. Net als Appel begint Jac met een uitdagend wit doek vanuit zijn fantasie zonder vooropgesteld idee. Jac: "Ik begin en gaandeweg komen de ideeën. Ik verwerk ook collages in mijn werk." De eerste jaren werkte Jac met acryl, de laatste tijd ook met olieverf.

Landschap
Het thema van het werk van Jac is landschap en steden. Hij schildert delen van landschappen, die samen een landschap suggereren, maar een landschap voorstelt dat in werkelijkheid niet kan bestaan. "De toeschouwer kan er iedere keer iets anders in zien, dat is aan de toeschouwer." Uitgaande van het thema is elk schilderij van Jac verrassend anders. Naast schilderijen maakt Jac ook keramische beelden, waarbij het vooral gaat om de ruimtelijke vormgeving. De beelden bevatten geen duidelijk kant of zijde. Het bijzondere is, dat zij bij iedere kleine draai weer een andere beleving veroorzaken.

Metaal
Ari Verhoeven (1945) heeft een voorkeur voor het werken met metaal, omdat "ik er royaal en ruig mee kan werken en omdat het zich door zijn stevigheid leent om er grote objecten mee te maken." Het vormde ook zijn afstudeerproject aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Uit die tijd stammen enkele ideeën, die hij nu in het groot, tot wel 5 à 6 meter hoog, heeft vormgegeven en die bedoeld zijn voor buiten. Strakke geabstraheerde vormen met een oppervlak dat verandert onder invloed van het weer. Op de expositie zijn hiervan foto's te zien. Daarnaast maakt Arie kleinere objecten, die in huis kunnen staan en tentoongesteld kunnen worden. Zijn gestileerde, driedimensionale objecten maken direct duidelijk wat het verbeeldt, zoals 'Sprong'. Ook is er een prachtig tweedimensionaal object te zien, dat een rivierlandschap voorstelt en dat zowel liggend als hangend aan de muur te hanteren is. De expositie is te bezichtigen van 15 juni tot en met 15 juli op vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant