De percussiegroep Sambanda uit Boekel
De percussiegroep Sambanda uit Boekel

Geen Samba Cinco voor 10-jarig Sambanda

Kunst en cultuur 1.192 keer gelezen

BOEKEL | Percussiegroep Sambanda viert haar 10-jarig bestaan. Om daar uitbundig van te genieten neemt de Boekelse sambaband een jaartje vrijaf van de organisatie van hun muziekfestival Samba Cinco. In plaats daarvan zijn de mannen uitgenodigd voor het grootste sambafestival van de westerse wereld.

Tien jaar geleden besloten leden van de Handelse en Boekelse slagwerkgroepen de krachten te bundelen om een Braziliaans-geörienteerde slagwerkgroep op te richten. Teun van den Heuvel was één van de mede-oprichters en stelt dat dit een bijzonder jaar is. "Zo'n jubileum moet je vieren, en een feestje kun je wel aan ons over laten", knipoogt hij. Sambanda probeert juist níet te doen wat je verwacht bij een sambapercussieband. "We hebben ons de klassieke samba eigen gemaakt, maar geven de voorkeur aan de mix van samba, rock, drum 'n bass en wat ongein die we er zelf van hebben gebrouwen. Voor ons is het belangrijkste dat het swingt en dat we 't zelf ook een beetje leuk hebben."

Perfecte mix
Het geheim van 10 jaar Sambanda is volgens Van den Heuvel de perfecte mix van leden. "Er zit zo'n 45 jaar verschil tussen ons oudste en ons jongste lid. Daarbij zitten geschoolde slagwerkers met eremetaal, maar bijvoorbeeld ook barmannen die 'per ongeluk' aan zijn komen waaien. En het mooiste is: die doen niet onder voor de rest. Iedereen houdt elkaar ook een beetje in het gareel. Het klikt wel samen, en misschien kunnen we daardoor ook enthousiasme overbrengen."

10 jaar aan optredens
"In 10 jaar hebben we al aardig wat meegemaakt, van spelen op de kleinste feestjes tot grote festivals met 15.000 toeschouwers", zegt voorzitter Jeroen van der Spank. "Hoogtepunten waren bijvoorbeeld de tour met BZB, het Bremer Karneval en het Rotterdams Zomercarnaval. Maar ook jubilea, trouwerijen en braderieën zijn altijd een feestje. We vermaken ons sowieso." Daarnaast heeft Sambanda ook acht edities van het muziekfestival Samba Cinco georganiseerd, dat na de eerste editie in Handel verhuisde naar Boekel. "Dat is natuurlijk ook ieder jaar weer een hoogtepunt", stelt Van der Spank. "Daarmee zijn we begonnen omdat er veel leuke sambafestivals in Nederland zijn, maar bij geen één daarvan kun je een hele dag van andere bands én echte sfeer genieten. Daarom hebben wij onze eigen draai daaraan gegeven. In Boekel kan dat ook heel mooi." Het festival trekt jaarlijks tussen de 1000 en 1500 bezoekers.

Geen Samba Cinco
Dit jaar houdt de band een 'sambatical'. "In de organisatie van het festival gaat erg veel tijd zitten. Dit jaar wilden we vanwege ons jubileum zelf een feestje bouwen. Normaal doen we dat ook op Samba Cinco zelf, maar we willen al jaren eens naar het sambafestival van Coburg", legt penningmeester Dirk Beekmans uit. Het Internationale Samba Festival Coburg vindt dit jaar van 13 tot en met 15 juli plaats in het Duitse Coburg, zo'n 80 kilometer van de Tsjechische grens. Het is het grootste sambafestival ter wereld, buiten het carnaval van Brazilië gerekend. Het festival trekt jaarlijks ruim 200.000 bezoekers naar de Duitse stad. Komt er volgend jaar dan wel weer een Samba Cinco? "Die kans is groot, maar we houden alles altijd graag spannend."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant