Op het dak van dit varkensbedrijf komen vele honderden zonnepanelen.
Op het dak van dit varkensbedrijf komen vele honderden zonnepanelen. Foto: Temmie van Uden

UdenEnergiek van start aan Lageburchtweg

Algemeen 1.382 keer gelezen

UDEN | De spreekwoordelijke kogel is door de kerk: UdenEnergiek i.o., een initiatief van Don Freijters en oud-Udenaar Dim Boonstoppel, gaat van start met maatschappelijk verantwoorde, duurzame zonne-energieproductie.

"Na de afgelopen maanden veel tijd te hebben gestoken in bezoeken en gesprekken, hebben we in de vorm van PostcodeStroom, onderdeel van ServiceHouse uit Amersfoort, de juiste ondersteunende partij gevonden. Zij gaan samen met ons beginnen aan ons eerste postcoderoos-project in Uden", zegt initiatiefnemer Don Freijters. "Maar wellicht nog mooier te melden is dat het eerste project van UdenEnergiek i.o. het zonne-dak van het varkensbedrijf van John Wijdeven aan de Lageburchtweg nummer 4 zal zijn. John heeft ruimte voor 700 zonnepanelen, laat dus de inschrijvingen maar komen."

Kostbaar
Leuk detail is dat John's zus Marjon een aantal maanden geleden contact opnam met Don Freijters. Marjon vindt het jammer dat op het zonneveld Hoogveld in Uden zoveel kostbare landbouwgrond wordt gebruikt, en heeft samen met UdenEnergiek de ambitie om meer Udense agrarische ondernemers te benaderen die, door het beschikbaar stellen van daken, een duurzaam verschil willen maken. Een verschil in de vorm van een maatschappelijk verantwoord postcoderoos-project waar alle Udenaren in kunnen participeren.
Maar allereerst John Wijdeven, een innovatief ondernemer die graag wil laten zien dat de agrarische sector wel degelijk bijdraagt aan een betere, duurzame wereld. "Nu is het bedrijf van John wel een heel goed voorbeeld als je kijkt naar hoe hij het voer voor zijn varkenshouderij uit diverse reststromen betrekt, en dat hij bovendien hele grote stappen zet om de emissie uitstoot aan de bron aan te pakken, zodat luchtwassers misschien straks overbodig worden. Kortom, een ondernemer waar wij als initiatiefnemers graag mee samenwerken", zegt Freijters.

Informatie-avond
Na de zomervakantie zal een datum en plaats worden geprikt waarop in een informatie-avond duidelijk wordt gemaakt hoe het Postcoderoos-project opgezet zal worden. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen in de postcoderoos rond 5406, Uden en omliggende plaatsen kunnen deelnemen. Wat veel mensen niet weten is dat, naast het feit dat je zelf je energie kunt opwekken zonder dat er panelen op de eigen woning geplaatst worden, je ook enorm kunt besparen op de vaste kosten van stroomlevering d.m.v. teruggave van de energiebelasting! Ook dat wordt tijdens die avond uitgelegd. "Het zou fijn zijn als er zoveel mogelijk mensen komen en meedoen, hoe meer deelnemers, hoe minder kosten", zegt Freijters.

Belangstellenden kunnen nu al hun eigen belangstelling, maar ook die van anderen (in gebieden van aangrenzende postcodes van 5406) melden op info@udenenergiek.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant