De middeleeuwen staan centraal tijdens de expositie.
De middeleeuwen staan centraal tijdens de expositie. Foto: Temmie van Uden

Tentoonstelling 'De Stad als Klooster' in het MRK Uden

Kunst en cultuur 416 keer gelezen

UDEN | MRK Uden presenteert vanaf 6 november 'De Stad als Klooster', een grootse tentoonstelling over de rijke leescultuur en devotie in stad en klooster tijdens de late middeleeuwen.

De tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van een grootschalig onderzoek door het project 'Cities of Readers' van de Rijksuniversiteit Groningen en gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hieruit blijkt dat middeleeuwse burgers actieve lezers en schrijvers waren van religieuze teksten. Nog voor de Reformatie lazen leken dezelfde spirituele geschriften als kloosterlingen en wisselden ze hun werkzaamheden af met gebed en devotie.
De bezoeker ontdekt het milieu van de middeleeuwse kloosterlingen en dat van de stedelijke lekengemeenschap. De tentoonstelling is ingericht met bijzondere kunst- en gebruiksvoorwerpen en middeleeuwse handschriften die huiskamer, kerk, leeskamer en schrijfatelier vormen. Beleving en inleving staan centraal. Tijdens de tentoonstelling worden topstukken uit het MRK worden getoond, versterkt door bijzondere of zelfs unieke stukken uit andere musea, bibliotheken en particuliere collecties uit binnen- en buitenland.

Verbouwing
Het MRK Uden heeft zijn deuren tijdelijk voor het publiek gesloten. Het museum is gestart met de laatste fase van een ingrijpende verbouwing. Tijdens de sluiting wordt de huidige ontvangstruimte, De Refter, gesloopt om plaats te maken voor een glazen paviljoen. Het museum wordt dit najaar feestelijk heropend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant