Ben Tuithof, de nieuwe voorzitter van UDI'19.
Ben Tuithof, de nieuwe voorzitter van UDI'19. Foto: Peter Kuijpers

Nieuwe UDI-voorzitter Ben Tuithof: 'Geen knelpunten laten liggen, dat gaat schuren'

Sport 2.682 keer gelezen

UDEN | De opvolger van Paul Rüpp als voorzitter van UDI'19/CSU heet Ben Tuithof. In oktober is de voormalig wethouder uit Uden één jaar in functie bij de tricolores. Niet zomaar een taak die je er even bijneemt als je tevens een bedrijf moet runnen. Toch ging hij overstag toen Rüpp bij hem de voordeurbel liet rinkelen. "UDI'19 zit te diep in mijn hart om Paul met lege handen weg te sturen", zegt de bevlogen UDI'19 preses.

Door: Peter Kuijpers

Je bent nu tien maanden voorzitter, lopen de hazen een beetje naar wens?
"Dat komt langzaam. Je wordt voorzitter van een club waar ik een ervaren bestuurder als Paul Rüpp op mag volgen. Er komt veel op je af, waaronder het honderdjarig jubileum komend jaar. Er is een commissie die daar al anderhalf jaar mee bezig is en elke afdeling binnen UDI daarin mee wil laten lopen. Ook de selectie, waar we gelukkig zijn met de komst van bestuurslid technische zaken: Fred Smies.

Voetbal is je passie, maar je runt ook nog een bedrijf, neem je daar dingen uit mee?
"Michel Werner ik runnen ons bedrijf Flowfirm vanuit Meierijstad en Emmen. We zijn met 135 werknemers actief in onder anderen de levensmiddelenindustrie. Hiervoor ontwerpen, onderhouden en bouwen wij systemen en installaties. De vader van profvoetballer Bas Dost, oud-collega van me, zei ooit: 'Jullie Brabanders zijn een gezellig volk, maar jullie hebben het er nooit over.' Dat is een speerpunt van Flowfirm, maar heb ik ook meegenomen naar UDI'19/CSU. Geen knelpunt laten liggen, dat gaat schuren. Heb het erover en zoek de dialoog."

Er is veel gebeurd bij UDI'19, met name de selectie was vaak een snelkookpan van emoties. Is dat voldoende getackeld?
"Nu inmiddels wel. Er waren behoorlijk wat spanningen binnen de selectie, bestuurlijk en bij de TC. Er zijn mensen beschadigd en weggegaan. Het mag niet zo zijn dat mensen beschadigd worden in het uitvoeren van hun vrijwilligerswerk en hobby. Het verleden kan ik niet meer repareren. Om dit te voorkomen moeten we wél willen leren van het verleden en de instelling hebben: hoe gaan we het morgen weer beter doen als vandaag. Er spelen meer dingen bij deze club dan alleen het eerste team. Onze jeugdopleiding, onder leiding van Harry Blokhuis, is recentelijk door KNVB gecertificeerd. Tevens geadopteerd door de Rabobank Uden-Veghel. Dit gaat in de toekomst renderen."

Wat zijn de mogelijkheden van UDI'19 en wat is je rol daarin?
"UDI'19 is niet bij machte om ongelimiteerd de portemonnee te trekken en dat willen we ook niet. Je kan het recreatieve in onze club niet het prestatieve laten financieren. Wel vind ik en ik niet alleen dat de Hoofdklasse de ondergrens moet zijn. UDI'19 heeft aanzien in de omgeving en daarbuiten. We zijn een complex bedrijf waar ik trots ben dat ik daar leiding aan mag geven. Ik ben altijd benaderbaar geweest als wethouder en wil dat zeker ook blijven als voorzitter van deze club. Je kent mijn speerpunt: heb het erover."

UDI'19-1 was ooit een elftal in de Nederlandse top. De club heeft sportief een jasje uitgedaan wat voor sommigen maar moeilijk te verkroppen is.
"Dat je gezond kritisch bent is goed. Je moet ook je ambities uitspreken, maar wel tevens je kaders bepalen. Je kan zeggen: ik wil naar het betaalde voetbal, maar als dat twee miljoen kost wordt het een ander verhaal. Structureel derde divisie moet mogelijk zijn voor ons. We hebben momenteel talentvolle knapen, waar jammer genoeg een groot anker, Joep van Geelkerken, is weggevallen. Hij is een fijne en correcte vent die ons meldde dat hij op dit moment kiest voor zijn gezinsleven. Dat vind ik ook van de spelers die vertrokken zijn naar elders. Ze hebben het keurig gecommuniceerd en de reden van hun vertrek was te weinig speeltijd. Daar kan ik niets aan veranderen."

De pers heeft UDI'19 niet gespaard de laatste jaren, hoe ga je daar mee om?
"De pers moet gewoon kritisch kunnen zijn. Er is één ding waar je als club in vergelijk met vroeger rekening mee moet houden. Het is de snelheid waarmee nu gecommuniceerd wordt, dat kan dodelijk zijn. Het is met social media bijna onmogelijk iets intern te houden. Daar moet je goede afspraken over maken. Dat is ons goed gelukt met trainer Stefan Hoogsteder. Dat is een weloverwogen en discrete sollicitatieprocedure geweest. Onze voornaamste criteria waren: past iemand in de cultuur van de club? Wil hij graag bij UDI'19 trainen, wat ook geldt voor spelers die naar onze club komen. Je moet graag in het tricolore shirt willen voetballen, dat is belangrijk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant