Het kalfje op de foto is het eerste kalf dat dit jaar geboren werd. Wanneer de temperatuur wat zakt, zal de kudde weer vaker het bos uit komen.
Het kalfje op de foto is het eerste kalf dat dit jaar geboren werd. Wanneer de temperatuur wat zakt, zal de kudde weer vaker het bos uit komen.

Maashorst verwelkomt opnieuw een wisentkalf

Algemeen 950 keer gelezen

UDEN | Bij de wisentkudde in de Maashorst is een tweede kalf waargenomen op donderdag 26 juli. Hiermee telt de kudde nu 15 dieren. Mede door de warmte brengt de kudde veel tijd door in het bos. Het jongste kalf werd door één van de kuddebeheerders gesignaleerd in dicht struikgewas. Vanwege het beperkte zicht is het geslacht nog onbekend en zijn er nog geen foto's.

Al enkele dagen bestond het vermoeden dat er een kalf op komst was. De kudde was erg alert en wanneer de dieren het bos uit kwamen om te drinken, gingen ze daarna vaak snel terug. Daarnaast was opgevallen dat één van de wisentkoeien zich wat meer afzijdig hield van de kudde. Het kan dan ook zomaar zijn dat het kalf al enkele dagen in het bos verstopt lag. Wisentkoeien zonderen zich vaak enigszins af van de groep als de geboorte van een kalf zich aandient.

Hitte en droogte
Het nieuwe kalf is geboren in een zeer droge periode en midden in een hittegolf. Voor het kalf, maar ook voor de rest van de kuddes wisenten, taurossen en Exmoors op de Maashorst levert dit weinig problemen op. Wel passen de dieren hun gedrag aan. Voedzaam gras is er nauwelijks nog te vinden in het open veld. Daarom verblijven de dieren veel in het bos, waar ze eten van bladeren van bomen en struiken. Die wortelen vaak zo diep dat ze nog voldoende vocht bevatten en nog groen en mals zijn. De dieren zijn in een goede conditie.De verschillende drinkplaatsen worden goed in de gaten gehouden wat betreft de hoeveelheid en kwaliteit van het water. Voor zowel het wisentgebied als begrazingsgebied Brobbelbies (waar taurossen grazen) geldt dat er voldoende drinkwater beschikbaar is. Daar komt wijst, een soort kwelwater, aan de oppervlakte. Dat zorgt ervoor dat de poelen niet droogvallen. In begrazingsgebied Kanonsberg/Munse Heide staan twee drinkbakken die automatisch worden bijgevuld. In de begrazingsgebieden 't Mun en Zevenhuizerweg worden tijdelijk drinkbakken geplaatst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant