Maurice en zijn motor (foto: Wendy van Lijssel)
Maurice en zijn motor (foto: Wendy van Lijssel)

Boekelaar op de Solexrace: 'Motorcross is echt mijn wereldje'

Kunst en cultuur 2.222 keer gelezen

BOEKEL | Met een Motor Club, een aantal motorzaken en een Off the Road Club is Boekel het Walhalla voor motorcrossers en wordt er 100 procent gas gegeven. Dat stelt Maurice van den Broek uit genoemd dorp, die ook behept is met het virus, van sleutelen aan motoren zijn werk maakte en voor zijn plezier ook een racemonster in zijn bezit heeft. Voor het tweede jaar doet hij in de crossklasse mee tijdens de 24-uurs Solexrace van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus op een terrein aan de Heibloemsedijk in Heeswijk-Dinther.

door Wendy van Lijssel

Dat Maurice een voorliefde heeft voor crossmotoren is niet zo vreemd. "Mijn oom, Gert Jan van Doorn, reed niet onverdienstelijk grand prix en ook mijn vader had een crossmotor. We gingen regelmatig naar trainingen en wedstrijden kijken", vertelt hij. Zelf begon hij met fietscross. Dat is een hele goede basis voor onder andere motor crossen. Je leert je voertuig beheersen en de techniek om bulten en bochten goed te nemen. Verder krijg je er een goed uithoudingsvermogen van", laat hij weten.

Brascross
Terwijl hij fietscrosst, krijgt hij ook zijn eerste motor. Een automaat waar hij goed mee uit de voeten kon tót hij overstapt op een 'schakel' exemplaar. "Nadat ik dat ding een keer 'achterover' getrokken had en viel, was de lol er af. Ik kwam brullend thuis", bekent Maurice lachend. Toch kruipt het bloed uiteindelijk waar het niet gaan kan. Hij koopt een brommer en doet mee aan maisplakcrossen. "Die worden in november overal gehouden. Dat zijn geen moeilijke circuits en ideaal voor hobbyrijders", weet hij. Na de zoveelste keer stukken, komt er een crossmotor. Die heeft hij nog steeds een en hij rijdt nog altijd maar, zo meldt hij, "Ik rij alleen voor mijn plezier. Het enige waar ik aan deel neem is een maisplakcross en de brascross in Heeswijk-Dinther." Laatstgenoemde is een onderdeel van de 24-uurs Solexrace die van vrijdag 24 augustus tot en met vrijdag 26 augustus gereden wordt waarbij er naast ronkende motoren ook feest gevierd wordt in drie feesttenten en een feestcafé. De crossmotor van Maurice staat al in de steigers en hij heeft er zin in. "Dat is nog eens ouderwets crossen daar. Meedoen is veel belangrijker dan winnen. Gezelligheid staat voorop. Ik ga er samen met vrienden die ook deelnemen naartoe en we gaan echt voor de sfeer."

Verkleden
Hoewel hij dus niet voor de prijzen gaat, ging hij verleden jaar wel met een bokaal naar huis. "Het is verplicht om je ludiek aan te kleden. Verleden jaar ging ik als beer en daarmee won ik", meldt Maurice. Hij verheugt zich op zijn deelname met de motor en dat niet alleen. "Als zanger Maus ga ik zowel op vrijdag als op zondag optreden", vertelt hij om toe te voegen: "Maar voor het zover is ga ik eerst eens kijken of mijn motor het nog doet. Dat ding staat al vanaf april stil", om te besluiten met: "Maar dat komt wel goed. Ik sleutel al mijn hele leven. Motorcross is ook vanwege mijn werk in die branche, echt mijn wereld."

Tickets
Kijk voor meer informatie over het festival of tickets op de website www.24uurssolexrace.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant