Afbeelding
Jan in de bibliotheek (Foto: Bibliotheek Uden)

Bibliotheek Uden neemt na 43 jaar afscheid van directeur Jan Klijweg

Kunst en cultuur 805 keer gelezen

UDEN | Jan Klijweg gaat met pensioen en neemt op 1 september na 43 jaar afscheid van de bibliotheek in Uden. Donderdag 30 augustus is zijn laatste werkdag.

Hij begon er als bibliothecaris en stopt uiteindelijk als directeur van bibliotheek Uden en als manager bedrijfsvoering van de NOBB, de Noordoost Brabantse Bibliotheken waar Uden onderdeel van is. Als overbrugging tussen de middelbare school en zijn verplichte diensttijd werkte Jan Klijweg als manusje van alles in de bibliotheek van zijn toenmalige woonplaats Rotterdam. Lezen zat er bij hem al in, dat kreeg hij thuis mee. Het werken tussen de boeken beviel hem ook goed. Daarom ging hij na het afzwaaien als soldaat naar de Bibliotheek Academie in Tilburg. Meteen daarna kon hij aan de slag in Uden. "Het is een mooi vak. Die bibliotheek is altijd in beweging en gaat mee met de ontwikkelingen in de samenleving. Je hebt als bibliotheek een sterke rol in het maatschappelijk bewustzijn. Je moet bijhouden wat er gebeurt en zorgen dat de mensen geïnformeerd zijn, zodat ze mee kunnen doen," vertelt Jan. Na 43 jaar is hij onverminderd enthousiast. "Als ik op vakantie ben en ik zie bij een tent een boek liggen, dan denk ik, kijk, dat is mijn werk. Lezen is natuurlijk een eerste vereiste om je kennis te bevorderen. Lezen ontwikkelt je fantasie. Hoe belangrijk lezen ook voor kinderen is blijkt uit onderzoeken. Het verbetert de woordenschat en het begrijpend lezen. Dat is van levensbelang."

In de bibliotheek draaide het om uitlenen en lezen van boeken, maar inmiddels is er een veel breder scala aan activiteiten. "Om mensen te informeren zijn er meer middelen dan alleen boeken, kranten, films, muziek en tijdschriften. Internet en social media kwamen erbij, maar we doen meer. We verzorgen tentoonstellingen,  lezingen, workshops, cursussen en debatten. We werken samen met allerlei maatschappelijke instanties en onderwijs en bieden ruimte aan een Taalhuis waar we mensen helpen die problemen hebben met lezen en schrijven. Vanuit deze grote betrokkenheid is bijvoorbeeld ook het belastingcafé ontstaan en beginnen we met een nieuwscafé voor dementerenden en hun mantelzorgers. Zonder enig commercieel belang, helpen we waar we kunnen. Altijd met de onderliggende bedoeling om mensen tot een hoger plan te helpen." Jan begon in 1975 in een team met allemaal vrouwen, in hetzelfde gebouw waar theater De Schouw was gevestigd. "Het was een kleine bibliotheek, maar met een gigantische aanloop. Door een enorme groei en dankzij een landelijke subsidie  die oud-burgemeester Schampers binnen haalde, zijn we in 1977 verhuisd naar nieuwbouw en waren we in een keer een van de grootste en modernste bibliotheken in het land."

Nog steeds is Jan trots op 'zijn' bibliotheek. "De gemeente Uden heeft altijd het nut en maatschappelijk belang van de bibliotheek onderschreven. Toch hebben we verschillende bezuinigingsrondes op moeten vangen. Dat is gelukt door anders en efficiënter werken." Ook de fusie met andere bibliotheken die in 2013 leidde tot het ontstaan van de NOBB, heeft daar volgens Jan aan bijgedragen. "En natuurlijk ook het geweldige team in de Udense bibliotheek. De sfeer is hier altijd prettig. Alle 22 medewerkers gaan ervoor."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant