Er zijn veel wijken en straten ingericht op schoolzones, zo ook de Klarinetstraat in Uden (foto: Temmie van Uden)
Er zijn veel wijken en straten ingericht op schoolzones, zo ook de Klarinetstraat in Uden (foto: Temmie van Uden)

'Er mag vaker gecontroleerd worden bij basisscholen'

Algemeen 716 keer gelezen

UDEN | De scholen zijn na de zomervakantie weer begonnen en er fietsen dus weer veel kinderen en jongeren op de fiets naar school. Opletten geblazen voor weggebruikers. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Toponderzoek, in samenwerking met het Udens Weekblad, blijkt dat mensen uit Uden vinden dat de verkeersveiligheid in het Udense op verschillende plekken nog wel wat verbetering kan gebruiken.

173 respondenten van het burgerpanel van TipUden gaven hun mening over de verkeersveiligheid in Uden. 48 procent van deze respondenten heeft (klein)kinderen die naar de basisschool of middelbare school gaan. Van die kinderen gaat meer dan de helft met de fiets.

Gevaarlijk
Meer dan de helft van de respondenten vindt de weg naar school op één of meer plaatsen gevaarlijk. Argumenten die daarvoor genoemd worden zijn onder meer auto's die te hard rijden en gevaarlijke oversteekpunten. Plekken die als meest gevaarlijk worden genoemd zijn de Leeuweriksweg, Land van Ravensteinstraat en verschillende plaatsen waar kinderen moeten oversteken, zoals bij de oude marechaussee kazerne en de Hoevenseweg. "Sinds de Leeuweriksweg versmald is, is het heel gevaarlijk voor fietsers en zeker voor de fietsende kinderen", merkt iemand op. "Ik zie fietsers dan ook vaak op het trottoir fietsen, waarschijnlijk omdat de weg zo gevaarlijk is."

Ouders
Wat veel naar voren komt in de antwoorden uit de enquête is dat een hoop onveilige verkeerssituaties niet alleen door te hard rijdende auto's of oversteekplaatsen ontstaan, maar ook voortkomen door ouders die hun auto's parkeren en daardoor het zicht en de doorgang voor anderen beperken. "Ouders parkeren her en der auto's, ook op plaatsen waar dit niet is toegestaan", licht iemand toe. "Voor kinderen levert dit onnodig gevaar op. De politie of stadswachten zouden vaker moeten controleren of bekeuren bij basisscholen." Veel wijken zijn ingericht op schoolzones, onder andere door middel van 30 kilometer zones, drempels en uitritconstructies. "Dit heeft natuurlijk alleen maar zin wanneer mensen zich aan de regels houden en niet zonder op of om te kijken hun auto of fiets de weg opdraaien in de veronderstelling dat rechts altijd voorrang heeft", geeft iemand anders aan. Een ander licht toe: "Bij scholen wordt bij het uitstappen vaak niet gekeken of er een fietser aankomt. En zeker over kinderen wordt vaak heen gekeken. Dan wordt er een deur van een auto opengegooid net voor een fietser, die met moeite kan uitwijken, gelukhebbende als er net geen verkeer over de weg aan komt."

Tips
Als ouder mee lopen of fietsen naar school is voor de meeste respondenten een goede manier om de veiligheid op straat te waarborgen. Het blijft voor de kinderen zelf natuurlijk altijd opletten. Zo luidt meermaals het advies: "Laat de mobiele telefoon in je zak!".

Ook meedoen?
Wil je ook je mening geven over actuele thema's in de gemeente Uden? Iedereen vanaf 16 jaar kan meedoen. Aanmelden kan via www.TipUden.nl. Het invullen van de lijst duurt enkele minuten en is volledig anoniem.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant