Marion Neggers
Marion Neggers Foto: Ad van de Graaf
INTERVIEW

Marion Neggers: 'Ik wil coaching op de kaart zetten'

Zakelijk 1.727 keer gelezen

UDEN | Toen Marion Neggers de directeur zélf vroeg om begeleiding, wist hij niet wat hij hoorde. 'Hoezo? Kun je het niet alleen?' vroeg hij. "Hij had het dus niet begrepen", vertelt Marion. "Een coach heb je niet omdat je iets niet kunt, maar omdat je wilt groeien." Daarmee is de kern van Marions loopbaan geraakt: mensen helpen.

Marion Neggers (51) is een ondernemende duizendpoot. En dat moet ook wel, want haar leven is nooit als een voortkabbelende zaterdagavondfilm. Ze is algemeen directeur van Coachweb (dat professionele coaches en trainers verbindt met bedrijven en organisaties), eigenaar van That'z Why (coaching) en van Madelief coaching (gericht op meer arbeids- en levensvreugde). Vanuit een pand op het terrein van het voormalige Philips Lighting, De E27 lichtfabriek (Frontstraat), hielp ze al talloze ondernemers, leidinggevenden, werknemers en particulieren meer uit hun leven of loopbaan te halen.

Moeder Theresa
"Helpen zat er bij mij altijd al in", vertelt Marion. "Als tiener was ik de vriendin die anderen belden als het uit was met hun vriendje. Mijn oma noemde me zelfs Moeder Theresa. Ik ben uiteindelijk opgeleid voor een carrière in de financiële wereld, maar ik kwam er al snel achter dat banken en cijfers niet mijn ding waren. Waar ik dan wel blij van werd? Mensen. Waarom mensen doen wat ze doen, daar ben ik altijd nieuwsgiering naar geweest. Wat beweegt mensen? Waarom functioneert de ene medewerker wél in bepaalde omstandigheden, en de ander niet? Ik volgde opleidingen, trainingen, cursussen, je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het gedaan."

Wereld buiten
Marion bleek goed in haar vak. Op een gegeven moment begeleidde ze bankdirecteuren door heel Nederland, hielp ze hen hun loopbaan uit te stippelen en bracht ze balans aan in het fijne samenspel tussen werk en privé. "Totdat ik ontdekte dat ik zélf niet gelukkig was met wat ik deed. Mensen om me heen verklaarden me voor gek. Ik had alles: een goede baan, uitstekend salaris, mijn kinderen waren gelukkig… Maar ik keek op kantoor door het raam en zag de wereld aan me voorbij trekken. Dáár wilde ik naartoe. Toen ben ik voor mezelf begonnen."

Talenten benutten
Ineens was Marion zzp'er, nu ruim tien jaar geleden. Zonder organisatie achter zich, en met een telefoon op haar bureau waarvan Marion regelmatig controleerde of hij het nog wel deed. "Niemand belde me. Hoe kon dat nou? Ik had al zó veel mensen geholpen, ik kon toch een verschil maken? Ik ben een netwerk op gaan bouwen en overal trainingen gaan volgen, in binnen- en buitenland. Mijn drijfveer: het beste uit mensen halen. Wie je ook bent, wat je ook doet en waar je ook vandaan komt, iedereen heeft talenten, maar meestal gebruiken we nog niet de helft ervan. Door te ontdekken en te doen, ontdek je dat de sky de limit is."

Van buiten naar binnen
Een goede coach helpt je om van buiten naar binnen te kijken, redeneert Marion. "Daarom geloof ik ook niet in alleen training: dat is een aap een kunstje leren. Een coach helpt je je gedrag te veranderen, het geleerde te koppelen aan de praktijk, zodat je het toe kunt passen in je eigen situatie. Dán begint het leren, daar begint de groei. Het is jammer dat het bedrijfsleven hoofdzakelijk investeert in training, terwijl de combinatie training en persoonlijke coaching veel meer impact heeft. Het vraagt wel van je dat je bereid bent om je blinde vlek onder ogen te zien. Wil je dat, dan zul je versteld staan van je eigen potentie. Dat is lastiger dan je denkt, hoor! Zó veel mensen zitten vast in hun loopbaan, maar handhaven de situatie omdat ze wél zeker weten dat ze de hypotheek kunnen betalen… Met Coachweb helpen we die mensen om uit de trein te stappen, het perron te verkennen en vervolgens in de juiste trein te stappen."

Kennis weggeven
Marion gelooft niet in gladde verkooppraatjes en uitgekiende marketingstrategieën. Sterker nog, ze geeft haar kennis het liefst gratis weg. "Iedere vrijdagochtend hebben we gratis kennissessies, steeds voor een andere doelgroep. Gratis, ja. Want waarom zou onze kennis alleen van ons moeten blijven? Soms zeggen mensen: 'Marion, ze lopen zó weg met je tips en trucs en je krijgt er geen euro voor terug.' Ik zie het anders. Als die mensen de kennis op hun beurt inzetten en verder vertellen, is dat toch fantastisch? Rijk worden is niet mijn missie, mooie ervaringen zijn veel belangrijker dan een miljoen op de bank. En ik weet zeker dat als de mensen die van mijn kennis profiteren, op een dag een ondernemer tegenkomen die behoefte heeft aan coaching, ze aan me denken. Zo komt het uiteindelijk alsnog mijn kant op. En intussen is de wereld een stukje mooier geworden."

Mooiste baan
Dat ze met een rugzak vól gevarieerde kennis en ervaringen iedere dag weer mensen kan helpen, vindt Marion nog steeds een groot goed. Ook zelf heeft ze veel gehad aan de lessen die coaches háár leerden. "De belangrijkste: er is nooit één waarheid. Het is heel leerzaam om van je stokpaardje af te stappen en in andermans schoenen te staan. En: als je bereid bent naar jezelf te kijken, kun je veranderen. Vaak is de vraag om hulp op zich een heel lastige, maar tegelijk heel grote stap in de goede richting. Wat ik eigenlijk iedereen gun, is wat ik zelf heb gevonden: iedere ochtend wakker worden en denken: 'Wauw, een mooie, nieuwe dag!' Dat ik daar bij anderen een bijdrage aan lever, is prachtig. Ik heb eigenlijk de mooiste baan van de wereld."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant