Afbeelding

Derde boek 'Grepen uit de geschiedenis van Uden' gepresenteerd

Historie 594 keer gelezen

UDEN | Tijdens een druk bezochte open dag bij de Heemkundekring Uden afgelopen zaterdag, werd in het Heemhuis het derde boek uit de serie 'Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden' gepresenteerd.

Na een korte inleiding door de secretaris van Uden in Geschriften, waarin deze het verband legde tussen het doel van zijn stichting en het doel van de Heemkundekring, overhandigde auteur Adriaan Sanders het eerste exemplaar van Grepen 3 aan Annemieke de Groot, de voorzitter van de Udense Heemkundekring. Adriaan Sanders, zowel ex-voorzitter van Uden in Geschriften als van de heemkundekring, lichtte nog nader toe waarom hij zo gedreven was om weer een dertigtal verhalen over Uden, Volkel en Odiliapeel het licht te doen zien. In twee jaar tijd drie boeken uitgeven over de Udense geschiedenis vereist toch wel wat idealisme van een schrijver.

In het derde boek wordt onder andere beschreven hoe Uden in 1932 werd getroffen door de zwaarste aardbeving ooit in Nederland gemeten. Na de hoofdbeving van 5.0 op de schaal van Richter werden er nog zes naschokken genoteerd.
Een van de artikelen in dit boekwerkje verhaalt over de spectaculaire komst van de eerste trein in Uden in 1873. Daardoor vinden er in het dorp diverse nieuwe ontwikkelingen plaats, zoals bijvoorbeeld de komst van een kunstmestfabriek. Er komen echter ook vrij recente gebeurtenissen aan de orde, zoals de opheffing van het Kruisherenklooster in 2009 en het stormachtige einde van Udens bekendste lindeboom, 't Prilleke. Bij elk item staat een literatuurlijst vermeld, zodat er wat meer over een onderwerp gelezen kan worden.

Na dit derde deel uit de serie zullen er ongetwijfeld nog meerdere delen volgen, zodat op deze manier de geschiedenis van de gemeente Uden wordt vastgelegd. Het boek is op de vaste verkoopadressen in Uden te koop. De prijs bedraagt 12,50 euro.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant