Erik:
Erik: "Domme Ding Doen lanceren gaf wel een beetje de kriebels." (foto: Wendy van Lijssel)

Muzikant Erik Jans: 'Ik heb continu mijn voelsprieten uitstaan'

Kunst en cultuur 2.722 keer gelezen

UDEN | Met maar liefst twaalf optredens in twaalf provincies in één dag, lanceerde BZB afgelopen weekend hun nieuwe album Domme Dingen Doen. Een zilveren schijf met de vertrouwde bandsound en negen nieuwe nummers. Die zijn allemaal van de hand van gitarist Erik Jans uit Uden. Wie denkt dat hij deze 'tussen de soep en de erpel' schreef, vergist zich. Hij heeft continu zijn voelsprieten uitstaan en terwijl de nieuwste cd nauwelijks geland is, staan de eerste krabbels voor een volgende al genoteerd.

door Wendy van Lijssel

Domme Dingen Doen ze echt wel eens, maar de wijze waarop BZB hun gelijknamige nieuwe cd lanceerde, valt zeker niet in deze categorie. Dat kan met recht een mooie stunt genoemd worden. Bandleden Dick, Fred, Leroy, Robert, Willem en Erik toerden daarvoor een hele dag met een podium op een trailer door alle provincies van Nederland. Twaalf provincies, twaalf optredens waarbij in elke, twee nieuwe nummers werden gespeeld. De teksten ervan komen allemaal uit de koker van gitarist/zanger Erik Jans die dat eigenlijk al vanaf de oprichting voor zijn rekening neemt.

Erik speelt niet alleen elektrische en akoestische gitaar maar bespeelt even behendig een banjo, mandoline, bouzouki en hij zingt. Verder fungeert hij als singer songwriter of beter woordkunstenaar, want zo kunnen de typische en helemaal bij de band horende teksten toch wel genoemd worden. Nummers met, voor velen, herkenbare humoristische en rake bewoordingen verpakt in een doorgaans feestelijk kostuum. Het is overigens nét die outfit die het wel eens lastig maakt, meldt Erik. "Als je voor een feestband schrijft, kan je eigenlijk niet zo heel diepgaan. Toch probeer ik in een nummer vaak meerdere lagen te krijgen. Dan gaat het bijvoorbeeld niet alleen over drinken, maar als je goed luistert, betekent het veel meer." Aan de hand van het nieuwe nummer 'Geen beer op de weg' probeert hij het uit te leggen: "Dat lied is tweeledig en kan je uitleggen als iemand die met zijn vrienden een avond op stap gaat, maar ook vanuit iemand die een relatie wil beginnen."


Erik in actie op het podium

Erik verfijnde zijn schrijfkunsten door de jaren heen en hoewel hij toegeeft dat het moeilijk is om niet in herhaling te vallen, maar te blijven vernieuwen, lukt het hem nog steeds om inspiratie te halen uit alles wat hij dagelijks hoort, ziet en meemaakt. "Ik heb continu mijn voelsprieten uitstaan en als er iets mijn pad kruist sla ik dat direct op", vertelt hij, om lachend toe te voegen: "Vroeger had ik schoendozen vol briefjes en papiertjes. Tegenwoordig zet ik het gelijk in mijn telefoon."

Een liedje schrijven doet hij niet even tussen het boodschappen doen door. "Dat kost veel tijd, want er verdwijnt ook veel in de prullenbak. Als ik echter een goede zin of woordspeling heb die een liedje kan dragen, dan bouw ik als het ware de rest van de tekst er omheen. Dat zijn vaak maar een of twee zinnen en meestal de laatste van een refrein", doet hij de doeken waarbij hij als voorbeeld het nummer 'Echte Vrienden', aanhaalt. "Ik had; 'Vrienden, die verdien je door er zelf één te zijn'. De rest van de tekst staat in dienst van deze zin", legt hij uit. Erik benadrukt de ' muzikale voorzetjes te geven', maar; "Echte liedjes worden het pas in het oefenhok samen met de band."

Daarmee zijn we aanbeland op het repertoire waarbij een hele serie intussen als BZB-klassiekers aangemerkt mogen worden zoals 'Echte Vrienden', 'Bankzitter', 'Ik leer het nooit', Jazzballet', 'Koning Pintenman' en 'Zee van Tijd'. Natuurlijk hoopt Erik dat ook op de nieuwe cd er weer een paar nummers staan die voor eens en altijd bij elke show moeten worden gespeeld maar: "Dat weet je nooit en is niet in te schatten." Het meest trots is hij op het nummer: 'Elk voor heeft z'n tegen', een lied waar heel veel inzit en regel voor regel geluisterd zou moeten worden om 'de clou' te begrijpen.

Klaar met schrijven is Erik nog lang niet en het blijft leuk want: "Als je mensen jouw teksten woord voor woord ziet meezingen geeft dat heel veel voldoening." De afgelopen cd-presentatie in het hele land was een feest maar wakker heeft hij er vooraf niet van gelegen: "Als ik met een nieuw nummer het oefenhok binnen stap dan vind ik dat veel spannender", om toch toe te geven: "Maar Domme Ding Doen lanceren gaf ook wel een beetje de kriebels."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant