De RK kerk op Vluchtoord Uden (bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers)
De RK kerk op Vluchtoord Uden (bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers)

Boekpresentatie tweede boek Vluchtoord Uden

Historie 867 keer gelezen

UDEN | Het tweede boek over het Vluchtoord Uden wordt op zaterdag 10 november in theater Naat Piek gepresenteerd. Dit boek is, evenals het eerste, geschreven door Henk Hellegers, voorzitter van Brabants Heem en burgemeester van Uden.

Het eerste exemplaar wordt voor aanvang van de première van het toneelstuk Vluchtoord Vaarwel aangeboden aan de heer Karl Van de Bossche, Deputy Head of Mission van de Belgische Ambassade. Inez van Tienoven, voorzitter van Stichting Uden in Geschriften, de stichting die het boek uitgeeft, zal de avond openen. Ook dit keer heeft de schrijver een rijk geïllustreerd boek van 192 bladzijdes, waarvan dit keer zelfs een gedeelte in kleur, weten samen te stellen. Een heel team assisteerde hem daarbij. Vrijwilligers van de Werkgroep 100 jaar Vluchtoord van de Heemkundekring Uden deden onder andere onderzoekswerk in archieven en kranten om de auteur bij het schrijven te ondersteunen.

De officiële titel van het boek is: 'Van Vluchtoord Uden terug naar een eenzame kale hei'. In dit boek verhaalt Hellegers over het dagelijkse leven in het kamp en inderdaad hoe het zo druk bevolkte gebied na een paar jaar weer verandert in een eenzame kale hei. Hij schrijft over diverse zaken betreffende het Vluchtoord Uden in de periode vanaf 1916, maar ook de effecten van het kamp op de Udense samenleving. Interessant is het hoofdstuk waarin beschreven wordt hoe de Udense pastoors protesteren tegen het 'onzedig' zwemmen van de Belgen in waterplas De Kleuter. Door de economische crisis in ons land, wat werkloosheid en armoede te weeg brengt, wordt de irritatie in de Udense samenleving ten opzichte van het vluchtoord geleidelijk aan groter. Daar komt nog bij het vluchtoord vanaf 1916 ook onderdak verschafte aan mensen met een Nederlandse nationaliteit, die België en Duitsland ontvlucht waren of nergens anders in Nederland welkom waren. Het gevolg is dat als er op 11 november een einde komt aan de de Groote Oorlog en België bevrijd is, Uden nog lang niet van zijn vluchtoord af is. Het vluchtoord wordt op de duur wel steeds leger en leger, maar pas begin 1921, dus ver na de oorlog, volgt de totale afbraak en wordt het gebied weer een eenzame kale heide. In het boek staan verhalen van de nazaten van de vluchtelingen; door alle activiteiten van de laatste jaren zijn vele contacten gelegd met kleinkinderen en achterkleinkinderen van de bewoners. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over de activiteiten rondom de herdenking van 100 Jaar Vluchtoord Uden.

Dankzij het intensieve speurwerk van Luciën Bressers van Stichting Uden-archief zijn er in het tweede boek veel unieke en onbekende foto's weergegeven. Na de presentatie is het boek voor de prijs van 19,95 euro te koop bij boekhandels Bert van der Heijden en Edele Brabant. Verder bij de Udense VVV, Primera, Heemkundekring Uden en tijdens alle voorstellingen van het toneelstuk Vluchtoord Vaarwel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant