Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf
FOTO'S

Expositie 'De Stad als Klooster' in verbouwd MRK geopend

Kunst en cultuur 589 keer gelezen

UDEN | Na een maandenlange verbouwing werden op vrijdag 9 november met de opening van de expositie 'De Stad als Klooster' de activiteiten in het Museum voor Religieuze Kunst weer hervat.

De expositie komt voort uit het onderzoeksproject Cities of Readers, uitgevoerd door Rijksuniversiteit Groningen, dat de religieuze leescultuur van leken in de late middeleeuwen onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat de geletterdheid onder de middeleeuwse burgers veel groter was dan werd gedacht. Nog voor de reformatie lazen leken dezelfde stichtelijke geschriften als in het klooster en wisselden zij hun werkzaamheden af met gebed en devotie. De hele stad was een klooster, zoals Erasmus constateerde. De bezoeker ontdekt in deze expositie het milieu van de kloosterlingen en dat van de stedelijke lekengemeenschap in de huiskamer, kerk, leeskamer en het schrijfatelier, ingericht met bijzondere kunst- en gebruiksvoorwerpen en middeleeuwse handschriften. De expositie is tot en met 28 januari 2019 te bezichtigen.

Ook het programma Muziek in de Abdij is weer van start gegaan. Zondag was de aftrap, met een uitvoering door Vocal Trio Tres Anonymes.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant