Afbeelding

sVLU zoekt afzetters

Algemeen 668 keer gelezen

UDEN | De stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) gaat zaterdag een elzensingel afzetten, oftewel terug snoeien, op de Raktse Beemden. Dit is nodig voor het behoud van een dichte, volle singel. Iedereen, die van frisse lucht, lekker samen buiten werken, koffie/thee en/of soep houdt, is welkom om 9.00 uur op de Steeuwichtweg (zandpad tegenover Steeuwichtweg nr. 20).

Volgens woordvoerder de Groot zijn elzensingels fraaie kleine landschapselementen, die je om de 7-8 jaar moet afzetten. Dat deden de agrariërs vroeger voor de elzenslieten en het brandhout. Voorzitter Peters vult aan: "Voor vele planten en dieren zijn elzensingels van belang. Een dichte, volle singel met elzen en diverse struiken, is een goed leefgebied voor struweelvogels als winterkoning, patrijs, roodborst, zwartkop, geelgors en sijs."

Natuurreservaat Wijstgronden
De Raktse Beemden zijn onderdeel van natuurreservaat de Wijstgronden Uden. Dit gebied langs de Peelrandbreuk wordt gekenmerkt door smalle weilandjes met elzensingels. Dit landschap is kenmerkend voor natte zandgronden. Door de ruilverkaveling Uden is 95 procent van de elzensingels verdwenen. De sVLU is twaalf keer per jaar actief in het landschap met gevarieerde werkochtenden. Het VLU zorgt voor gereedschap, begeleiding, koffie/thee en koek. Iedereen mag mee helpen. Het is gezond, leerzaam én gezellig werk. Heb je vragen? Nadere info is te verkrijgen bij W. Peters (0413 25 25 29) of E. de Groot (0413 25 13 70).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant