Caroline en Randy Knol vertellen hun verhaal
Caroline en Randy Knol vertellen hun verhaal

Ouders Udense Ximena doen aangifte tegen psycholoog na suïcide

Algemeen 1.724 keer gelezen

UDEN | De ouders van de Udense Ximena, die eerder dit jaar op 19-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, gaan aangifte doen tegen haar psychologisch behandelaar en de instelling. Ze vinden dat de therapeut professioneel nalatig is geweest, omdat zij Ximena aan haar lot zou hebben overgelaten terwijl de jonge vrouw psychisch op een dieptepunt zat en had aangegeven dat ze zelfmoord wilde plegen.

De nabestaanden hebben een advocaat ingeschakeld om te helpen bij de vervolging voor dood door schuld. Advocaat Sébas Diekstra doet donderdag aangifte bij Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch. "De ouders zijn van mening dat de psychologe ernstig nalatig heeft gehandeld in de aanloop naar de dood van Ximena", aldus Diekstra. De zaak van Ximena kwam breed in het nieuws, omdat zij via internet eenvoudig een zelfmoordmiddel had gekocht. Ze deed dat toen haar ernstige psychiatrische problemen vanwege trauma's uit haar verleden, verergerden. Haar behandelaar liet na om de therapie te intensiveren en lichtte ook de ouders niet in. Niemand anders dan de psychologe wist af van de ernstige en acute suïcidale situatie van Ximena.

Geweigerd
Toen Ximena twee keer maandenlang op een lange wachtlijst terecht kwam, dacht zij onbehandelbaar te zijn. De therapeute bevestigde dit gevoel door de jonge vrouw daarop te verwijzen naar de Levenseindekliniek, die zich bezighoudt met euthanasie. Onacceptabel, vinden de ouders. De instelling en de psychologe nemen ze kwalijk dat deze tot op heden geweigerd hebben het (medisch) dossier aangaande Ximena aan hen ter beschikking te stellen. De wanhoop van Ximena en haar afscheidsmail aan haar psychologe hebben ze zelf terugmoeten vinden op haar computer. Evenals Ximena's laatste, maar niet ingewilligde verzoek aan haar psychologe, namelijk om de vragen die haar ouders hebben, te beantwoorden.

Opnames
In het kantoor van het Udens Weekblad werden over dit onderwerp vandaag opnames gemaakt met de ouders van Ximena, door Hart van Nederland en Omroep Brabant. De opnames worden vanavond uitgezonden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant