Afbeelding

Klassieke balletvoorstelling Het Zwanenmeer te zien met live-orkest

Kunst en cultuur 709 keer gelezen

UDEN | De balletvoorstelling Het Zwanenmeer komt naar Uden. Charkov City Opera & Ballet brengt met het Zwanenmeer weer een klassiek ballet naar het theater. De dansers en danseressen worden begeleid door een live-orkest waardoor het een bijzondere beleving belooft te worden op donderdagavond 20 december in de Theaterzaal Markant Uden. 

Liefhebbers weten: in 1885 veranderde de balletwereld. Dat jaar werd namelijk het Zwanenmeer in een bewerkte uitvoering van het befaamde trio choreografen Petipa en Ivanov en componist Tjaikovski opgevoerd. 'Ballet wordt nooit meer hetzelfde', zuchtten toeschouwers die avond bewonderend. Petipa, grootmeester van de spitzentechniek, gaf veel aandacht aan fantasierijke spitzendansen voor de ballerina's - met als absoluut hoogtepunt de tweeëndertig zogeheten fouetté's van de Zwarte Zwaan. De duizelingwekkende techniek, gekoppeld aan de dubbelrol Odette/Odile, maakt dit ballet niet alleen tot een vuurproef voor iedere ballerina, maar ook een bijzonder genoegen om naar te kijken.

Het verhaal
Het Zwanenmeer is het romantische liefdesverhaal tussen Odette en prins Siegfried. Odette, koningin van de zwanen, is samen met andere jonge, onschuldige meisjes betoverd door Rotbart. Zij leven als zwanen en nemen alleen rond middernacht hun menselijke vormen aan. Enkel zuivere liefde kan de betovering doorbreken. Rotbart probeert via zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, tussen de geliefden te komen.

Over Charkov City Opera & Ballet
Charkov City Opera & Ballet brengt met het Zwanenmeer weer een klassiek ballet op zijn eigen, weergaloze manier naar het theater. Charkov City Opera & Ballet is afkomstig uit Charkov. Dit gezelschap maakt onderdeel uit van een van de oudste theaters uit de voormalige Sovjet-Unie en Oekraïne. Bij dit theater zijn meer dan zevenhonderd mensen werkzaam, waaronder hooggekwalificeerde dansers, musici, decorbouwers, kostuumontwerpers, kleermakers en balletschoenmakers. Het gezelschap toert over de hele wereld met honderdvijftig voorstellingen per jaar.

Het Zwanenmeer begint om 19:30 uur te zien in de Theaterzaal van Markant Uden. Tickets kosten 37,50 euro (excl. 1,50 euro ticketkosten) en zijn te reserveren via www.markantuden.nl, telefonisch via (0413) 25 61 10 of via het Informatiepunt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant