Ook je mening geven over actuele onderwerpen in de gemeente? Dat kan via www.tipuden.nl.
Ook je mening geven over actuele onderwerpen in de gemeente? Dat kan via www.tipuden.nl.

TipUden: Udenaren gaan voor vuurwerkvrije zones

  •   keer gelezen

UDEN | De jaarwisseling staat weer bijna voor de deur en daarmee ook de vraag of er een verbod op vuurwerk moet komen. Onlangs liet minister Ferd Grapperhaus weten dat gemeenten dit voor de jaarwisseling van volgend jaar zelf mogen beslissen. Gemeente Uden gaf onlangs al aan dat zij een centrale vuurwerkshow een optie vinden voor volgend jaar, en dat de meerderheid van de inwoners van Uden het daar naar eigen onderzoek mee eens was. Udens Weekblad besloot dit in samenwerking met onderzoeksbureau Top na te gaan en zette een enquête uit via www.tipuden.nl.

De meningen over een vuurwerkverbod liggen bij de 231 respondenten nagenoeg gelijk, maar een kleine meerderheid (48 procent tegenover 44 procent) vindt dat vuurwerk in de gemeente niet moet worden verboden. Wél vinden veel van hen dat het afsteken van vuurwerk gehandhaafd moet worden, door het inzetten van vuurwerkvrije zones en strenger optreden. Vuurwerkvrije zones zijn gebieden waar
men liever niet heeft dat er vuurwerk wordt afgestoken en waar gevraagd wordt rekening met elkaar te houden. Als vuurwerkvrije zones in Uden worden een hele hoop plekken genoemd, maar de woonwijken, het centrum, bejaarden- en verzorgingstehuizen en het ziekenhuis komen het meest duidelijk naar voren. 62 procent van de respondenten vindt dat het de verplichte taak van de gemeente is om vuurwerkvrije zones aan te wijzen. "Meningen onder burgers zijn teveel verdeeld. Verplichtstellen en erop toezien werkt volgens mij het beste", merkt iemand op.

Degenen die voor het verbieden van vuurwerk zijn geven onder meer als argument dat het afsteken van vuurwerk zich niet beperkt tot oudejaarsavond zelf, maar al weken daarvoor. Een aantal mensen heeft angst voor het vuurwerk en de meeste mensen pleiten voor een centrale vuurwerkshow. In een aantal gemeenten wordt al een vuurwerkshow op een centrale plaats gehouden. Het is dan mogelijk om het gebied rondom de vuurwerkshow aan te wijzen als vuurwerkvrije zone, maar hiermee kan niet voorkomen worden dat particulieren ook vuurwerk afsteken. Tijdens de komende jaar wisseling zal in Uden nog geen centrale vuurwerkshow plaatsvinden, maar de kans bestaat dat dit de komende jaren kan veranderen. 66 procent is vóór zo'n vuurwerkshow, van 28 procent hoeft het niet zo nodig en 6 procent weet het niet. "Leuk", vindt een inwoner, "maar ik zou niet met al het bezoek van de avond plus drie kinderen de deur uit willen om ergens in de gemeente Uden naar een centrale vuurwerkshow te gaan kijken omdat het thuis in de buurt niet meer mag. Dat zou echt zwaar teleurstellend zijn." Ook wordt door de 'tegenstanders' aan ouderen en mensen met een beperking gedacht. "Er zijn mensen die hun huis niet uit kunnen, en die toch vuurwerk willen zien. Laat het zoals het is."

Mocht er een vuurwerkshow komen, dan hoopt 61 procent dat de gemeente zelf de show gaat organiseren. 12 procent voelt wel iets voor een particulierinitiatief. Of het daadwerkelijk druk zal worden bij een vuurwerkshow in Uden is maar de vraag. Hoewel de meerderheid voor is, geeft maar 23 procent aan zeker te komen. 36 procent blijft thuis. De meeste mensen komen 'misschien'.

Ook je mening geven over actuele onderwerpen in de gemeente? Dat kan, anoniem, via www.tipuden.nl.

Meer berichten