Elektrische Deelauto gemeente Uden
Elektrische Deelauto gemeente Uden Foto: Ronald Goudberg
BEDRIJVIG UDEN

In 20 seconden onderweg

Algemeen 1.541 keer gelezen

UDEN | Wellicht is je oog al eens gevallen op een van de elektrische BMW's die sinds enige tijd door Uden rijden. 14 Stuks in totaal zijn er op de weg en ze worden vooral gebruikt door medewerkers van de gemeente Uden, IBN en Area. Maar ook andere ondernemers (en particulieren) maken er al beperkt gebruik van.

De BMW's (model i3) zijn onderdeel van een initiatief dat de gemeente, IBN en Area een jaar geleden zijn gestart. Het idee is eenvoudig: de auto's zijn verdeeld over de drie organisaties en iedere medewerker (van zowel Area, IBN als de gemeente) kan er gebruik van maken. Jan van Vlijmen, adviseur duurzame ontwikkeling van de gemeente Uden, legt uit: "Deelauto's zijn ook voor bedrijven om meerdere redenen interessant. Zo rijd je volledig elektrisch, heb je minder eigen auto's nodig en doe je aan een mooie vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen." Niet alleen de aandrijving (elektriciteit) is duurzaam; ook de productie: BMW gebruikt voor 90 procent gerecyclede materialen, zoals petflessen en kenafvezels (een natuurlijke vezel, afkomstig van de hennepplant).

Meer bedrijven
Het fenomeen 'deelauto' is niet nieuw. Sommige bedrijven maken er al gebruik van en voor particulieren is er het Greenwheels-concept. Van Vlijmen: "Het vernieuwende van ons initiatief, dat we 'Uden Duurzaam Op Weg' hebben genoemd, is dat we de auto's met meerdere partijen delen. En we streven naar uitbreiding! "Zo hopen we bijvoorbeeld dat er gaandeweg het project steeds meer andere bedrijven aansluiten bij het initiatief."

Handomdraai
Iedere ondernemer kan gebruik maken van de deelauto's. Van Vlijmen toont de app, waarmee hij in minder dan 20 seconden een auto reserveert (de auto zelf is ook via de app te openen). "Zo gemakkelijk is het. Natuurlijk, we hebben nu nog 'maar' drie locaties, maar dat was voor ons geen bezwaar om toch al te starten. Uiteraard streven we naar een groter netwerk en een nog betere bezetting." Wie 15.000 kilometer of meer rijdt, kan zelfs permanent een BMW i3 op zijn eigen terrein plaatsen. Overdag zijn de auto's gereserveerd voor medewerkers; in de avonduren en weekenden kunnen ook particulieren er gebruik van maken.

Deeleconomie
Marko Terpstra (algemeen manager Dienstencentrum IBN) geeft aan dat de BMW's overdag vrijwel permanent in gebruik zijn. "Iedere auto is minstens 15.000 kilometer per jaar op de weg. Veel collega's komen op de fiets naar hun werk, maar reizen overdag soms naar een andere vestiging. Zij pakken in zo'n geval een van de deelauto's. De wereld is hard op weg om een deeleconomie te worden. Hiermee zetten wij alvast de eerste stappen."

Iedereen profiteert
De deelname van IBN aan het initiatief is zelfs nog breder: de medewerkers van IBN zorgen dat de auto's altijd netjes gewassen zijn en daarna weer op de juiste locatie geparkeerd staan. Terpstra: "Zo verduurzamen we ons wagenpark én creëren we werkgelegenheid voor onze mensen. 'Ondernemend' en 'verbindend' zijn twee van onze belangrijkste kernwaarden. We zoeken voortdurend naar manieren om ons en onze mensen te verbinden met andere marktpartijen. Samen bekijken we hoe we duurzame, strategische oplossingen kunnen uittekenen waar alle partijen beter van worden. Daar is dit initiatief een perfect voorbeeld van."

Ondernemers aansluiten
Zoals gezegd is er goede hoop dat andere bedrijven aansluiten. Van Vlijmen: "Een duurzame samenleving staat hoog op de agenda van de gemeente Uden. We focussen daarin op drie thema's: van afval naar grondstof, energieneutraal in 2035 en aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De deelauto kan in alle opzichten een bijdrage leveren. Iedere ondernemer die duurzaam wil ondernemen en wil investeren in schone kilometers, is welkom."

Geïnteresseerde ondernemers kunnen contact opnemen met Jan van Vlijmen via het telefoonnummer van de gemeente Uden: 14 0413. Op www.udenduurzaamopweg.nl staat meer informatie.

Elektrische Deelauto gemeente Uden
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant