Ieder jaar houdt burgemeester Hellegers zijn nieuwjaarstoespraak in het gemeentehuis (foto: Ad van de Graaf)
Ieder jaar houdt burgemeester Hellegers zijn nieuwjaarstoespraak in het gemeentehuis (foto: Ad van de Graaf)

Burgerparticipatie en bouwen thema's in nieuwjaarstoespraak Henk Hellegers

Algemeen 675 keer gelezen

UDEN | De opleving van de economie en de daarmee gepaard gaande bedrijvigheid, de nieuwe Maashorst-gemeente, burgerparticipatie, maar ook geweld en intimidatie tegen mensen die zich dienstbaar stellen aan de maatschappij. Het waren enkele van de thema's die burgemeester Henk Hellegers gisteravond aankaartte in zijn nieuwjaarstoespraak.

In het gemeentehuis van Uden blikte Hellegers kort terug op het (verkiezings)jaar 2018, om vervolgens vooral vooruit te kijken. Naar de vele bouwprojecten bijvoorbeeld. "De opleving van de economie zorgt er bijvoorbeeld voor dat er weer volop gebouwd wordt. Het Dicoterrein krijgt dit jaar de lang verwachte invulling, in Plan Maashorst wordt eindelijk volop gebouwd, in de dorpen zijn volop woningbouwactiviteiten en verschillende plekken, die lang leeg waren, worden ingevuld. Het plaatst ons voor de uitdaging om verder in de toekomst te kijken en te zorgen dat er ook over een aantal jaren nog volop gebouwd kan worden. Waarbij betaalbaar bouwen voor doelgroepen, zoals mensen met lage inkomens, alleenstaanden, ouderen en mensen met een handicap een bijzondere uitdaging is in de huidige markt. In dit nieuwe jaar zal de nieuwbouw van het Udense College en een moderne sportaccommodatie afgerond worden. De school is één van de meest duurzame scholen van Nederland."

Maashorstgemeente
Uiteraard kwam ook de nieuwe Maashorstgemeente voorbij. Want eind februari al wordt de raden van Uden en Landerd gevraagd te besluiten om een plan van aanpak vast te stellen. Hierin is burgerparticipatie volgens Hellegers een belangrijk onderwerp. "Graag roep ik iedereen op die kans en uitdaging aan te grijpen om mee te praten om samen visie en toekomst van die nieuwe gemeente te bepalen", aldus de burgemeester, die ook het thema welvaart aankaartte: "We vinden onze welvaart maar normaal, iets waarop we gewoon recht hebben. Met als gevolg zorgelijke reacties van onvrede en populisme." Hellegers trok dit verder en haalde daarbij een passage uit het boek Het Platmaken van Maarten Toonder aan. 'Ik weet niet waar het heen moet met deze wereld, sprak hij. Er is geen eerbied meer voor gezag. Als overheidsfiguur kan men niet voorzichtig genoeg zijn, want iedereen durft maar van alles te zeggen'.

Veranderingen
"Het is te gek voor woorden dat steeds meer mensen, die hun diensten aan de samenleving aanbieden, variërend van politieagenten, ambulancebroeders, leraren en artsen tot openbare bestuurders die de overheid en democratie vertegenwoordigen, het werken onmogelijk gemaakt wordt en moeten wijken voor ondermijning, geweld en intimidatie. Hiertegen moeten we ook dit jaar onverminderd stelling blijven nemen", aldus de burgemeester tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. De vele veranderingen die zich in hoog tempo de laatste eeuw voltrokken zijn ons in de ogen van Henk Hellegers niet in de koude kleren gaan zitten. "Wat daarbij zeker opvalt is dat deelname van de burger aan de vormgeving van de samenleving vanaf de jaren zestig ook vele malen groter geworden is. De burgerparticipatie van de mondige inwoners. We mogen er trots op zijn dat Uden hiervoor vaak als voorbeeld gebruikt wordt. Er zijn in de afgelopen jaren al veel prachtige burgerinitiatieven op eigen kracht zijn ontstaan én uitgevoerd door inwoners en andere betrokken partijen. Prachtig om die betrokkenheid in onze Udense samenleving te zien en te voelen. Dat zal in dit nieuwe jaar niet anders zijn en zo hoort het ook."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant