Jans van der Sanden
Jans van der Sanden Foto: Henk Lunenburg

Jans van der Sanden-Goorts bereikt 100-jarige leeftijd

Algemeen 1.242 keer gelezen

UDEN | Jans van der Sanden-Goorts uit Uden bereikt vandaag de bijzondere leeftijd van 100 jaar.

Jans werd in Mariaheide geboren in een gezin van zes kinderen: vier meisjes en twee jongens. Eén van de jongens stierf al op 16-jarige leeftijd. Vader was boer en moeder verzorgde de kinderen en het huishouden. In 1948 trouwt Jans met Piet van der Sanden. Ze gaan wonen in een verbouwde schuur die bij het ouderlijk huis staat. In 1955 verhuizen ze naar De Rakt in Uden, en hebben een boerenbedrijf. Ze kregen elf kinderen: acht meisjes en drie jongens. "Het was altijd een gezellige buurt", aldus Jans.

Verhuizen
Tijdens de oorlog hebben ze nog onderduikers in huis gehad en één broer van Jans moest naar de Grebbenberg om te vechten. Dat waren spannende tijden. Toen Piet 60 werd nam een van de kinderen de boerderij over en verhuisden ze naar de overkant waar ze met een kleiner bedrijf nog doorgingen tot zijn 65e. Piet overleed in 2002 op 86-jarige leeftijd. Drie jaar later verhuist Jans naar St. Jan in Uden. Daar heeft ze het goed naar haar zin, het eten en de verzorging is goed. Neef Wim (97 jaar) die ook op De Rakt gewoond heeft, komt elke dag de krant brengen en krijgt daarvoor een lekkere borrel. Hij woont ook in St. Jan. Samen praten ze dan over vroeger.

Genoten
Jans geniet van de grote dag. Burgemeester Henk Hellegers kwam haar feliciteren. Samen plantten ze een boom. Hierna volgt een receptie en een etentje met de familie. Jans heeft nu 25 kleinkinderen en 32 achterkleinkinderen. Begin januari wordt het 33e kindje verwacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant