Afbeelding

Je talent ontdekken op het vmbo Udens College

Onderwijs 965 keer gelezen

UDEN | Wandklimmen, debatteren, boetseren en meedoen aan Alpe D'HuZes: dit zijn enkele voorbeelden van de talent-uren van de sector vmbo van het Udens College. De talent-uren maken deel uit van het vernieuwde onderwijs dat dit schooljaar is ingegaan. Op de open dag op 19 januari komen bezoekers er alles over te weten.

Op het vmbo mogen leerlingen elke negen weken voor een nieuw talent-uur kiezen uit de modules creatief, sportief en techniek. "Twee uur per week krijgen ze de ruimte om hun talent te ontdekken. Ze doen iets wat ze leuk vinden en waar ze niet op worden beoordeeld", licht Anke van den Reek, coördinator van de talent-uren toe. "Het idee is dat leerlingen zelf keuzes leren te maken en zelf ontdekken waar hun talent ligt. En ook waar niet", vult Harm van Son, sectordirecteur vmbo, aan. "Je krijgt op een leuke manier bagage om keuzes te maken over een vervolgopleiding en wat je verder wilt in je leven. Je leert ook om buiten de gebaande paden te denken."

Voor ieder wat wils
De talent-uren van het vmbo spreken tot de verbeelding en geven ook docenten de kans om hun hobby of passie op het werk in te zetten. Zo kan een leerling banketbakken met de docente van zorg en welzijn, theatersport oefenen met de docente muziek of fotograferen met de docent die normaal wiskunde geeft. "Er is heel veel keuze. Voor ieder wat wils", vertelt India Fatih, brugklasser op het vmbo. Ze heeft zelf onder andere meegedaan aan de talentmodule muziek. "Ik houd van muziek. Ik heb zelf liedjes leren spelen met op keyboard en gitaar." Wie weet vragen ze India volgend schooljaar wel om mee te helpen met de module dans, want ze danst bij een wedstrijdgroep. "We willen leerlingen met bepaalde talenten betrekken bij het invullen van de talent-uren. Ook willen we samenwerking zoeken met het bedrijfsleven", vertelt Harm van Son over de doorontwikkeling van de talent-uren.

Leerling aan het roer
De talent-uren zijn onderdeel van het vernieuwde onderwijs van het Udens College waarbij gepersonaliseerd leren het sleutelwoord is. Van Son: "We hebben natuurlijk onze kernvakken behouden, zodat leerlingen goede resultaten en hun diploma kunnen behalen. Maar binnen dat kernpakket heeft de leerling nu wel meer ruimte om zich te verdiepen of te verbreden. Dat doen ze in hun persoonlijke uren. Daarnaast hebben ze keuze voor de talent-uren." "Leerlingen staan zelf meer aan het roer", vertelt Anke van den Reek. "Dat vinden ze fijn. Maar we laten ze niet los hoor. De coach begeleidt de leerling bij de keuzes." Van den Reek vindt dat het ook haar werk als docente Engels rijker maakt. "Je speelt veel meer in op de behoefte van de leerling. Ik sta alerter voor de klas."

Open dag
Tijdens de open dag op 19 januari zijn de deuren van de sector vmbo aan het Kleinveld geopend van 9.30 tot 13.30 uur. Op de sector havo/vwo aan de President Kennedylaan is iedereen welkom van 11.00 tot 15.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant