Toon Swinkels, Chris van Haandel en Jan van Kuijk
Toon Swinkels, Chris van Haandel en Jan van Kuijk Foto: Ankh van Burk

Derde boek werkgroep dialect over Udense neringdoenden

Algemeen 1.206 keer gelezen

UDEN | De werkgroep dialect van de Heemkundekring Uden heeft een derde boek in het Udens dialect geschreven met als titel 'Újese vènters mi negòssie'. In het boekwerkje komen winkeliers en andere ondernemers aan bod uit de tijd, dat zij met hun handelswaren met vrachtfiets, kruiwagen of paard en wagen door Uden langs de huizen trokken. Het boek wordt op 22 februari tijdens het Újes Diktee gepresenteerd.

door Ankh van Burk

Na 'Twèrs dur Úje' met vertelsels van en over vroeger en een boekje over de verkleinwoorden in het Udens dialect is dit het derde boek, dat door de werkgroep, onder leiding van voorzitter Chris van Haandel, werd samengesteld. Chris: "Wij denken dat de oudere generatie Udenaren de beschreven neringdoenden nog wel kent. Er komen namen voorbij als de legendarische Piet Klotz, Jan Sommers, Murtien van Piet dun Dikke (Tientje Derks), Thé Wolters en Toon Raijmakers. Geen van allen zijn nog in leven, van de genoemde mensen in het boek leeft alleen de weduwe van Antoon Raijmakers, kruidenier in de Bitswijk, nog. Aan haar zal ik in de pauze van het Újes Diktee het eerste exemplaar uitreiken." De vaak smakelijke verhalen zijn tot stand gekomen door het interviewen van familieleden van de venters. Een ander deel is gebaseerd op overlevering of herinnering van de redactieleden aan vroeger tijden. Chris: "We hebben ook veel hulp gehad van Adriaan Sanders en het Uden Archief van Luciën Bressers, die ons onder andere advertenties van toen aanleverde."

Diktee
Je hoeft geen kenner van het Udens dialect te zijn om het nu uitgegeven boek te kunnen lezen. Het verschijnt namelijk 'tweetalig', in de ene kolom het verhaal in het dialect, in de kolom ernaast de Nederlandse vertaling. Wie zich wel willen gaan meten als kenners van het dialect zijn de deelnemers aan het Újes Diktee, dat alweer voor de achttiende keer gehouden wordt in de raadzaal van het gemeentehuis. 'Mister' Chris van Haandel zal weer Udense verhaaltjes vertellen waar de laatste zin van opgeschreven moet worden, het liefst in zuiver dialect, want hoe minder fouten hoe meer de kans op de 'overwinning' met als beloning de eer en een fraaie pennenset, beschikbaar gesteld door het Udens Weekblad. Inspectrice Jeanne van der Leest loopt rond en kijkt of er eerlijk geschreven en niet gespiekt wordt. Chris: "Het is een competitie tussen de individuele deelnemers. We zijn afgestapt van het fenomeen groepen, die tegen elkaar de strijd aangingen. Dit keer is er veel belangstelling, zo'n 25 deelnemers die van tevoren aan vier lessen Újes dialect hebben deelgenomen." Het Újes Diktee wordt gehouden onder auspiciën van de Udense bibliotheek, met name Gabri Raijmakers en Betsie Timmers. Belangstellenden zijn van harte welkom. Het Diktee begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur is er inloop met koffie of thee. Het bovengenoemde boek dat door de Stichting Uden in Geschriften uitgegeven wordt is voor 9,95 euro verkrijgbaar op de Baggemèrt en verder bij de VVV, de Heemkundekring Uden en de boekhandels Edele Brabant en Bert van der Heijden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant