v.l.n.r: Marion de Goeij, Marjoke den Engelsen en Harry van Mil (foto: Ankh van Burk)
v.l.n.r: Marion de Goeij, Marjoke den Engelsen en Harry van Mil (foto: Ankh van Burk)

Opening nieuwe expositie in Galerie Kunstation

Kunst en cultuur 1.191 keer gelezen

UDEN | Galerie Kunstation aan de Prior van Millstraat 14 opent op zondag 17 maart om 15.00 uur een nieuwe expositie. Een drietal kunstenaars, waaronder twee uit Uden, exposeren hun werk. Het zijn de Udense Harry van Mil, fotografie en Marion de Goeij, keramiek en tekeningen. Marjoke den Engelsen uit Bladel exposeert bronzen beelden en olieverfschilderijen, sommigen in onderlinge samenhang met elkaar. De expositie is gratis te bezichtigen van 16 maart tot en met 14 april op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

door Ankh van Burk

'Van Clack tot digitaal' zo zou je de fotografieloopbaan van Harry van Mil kunnen schetsen. Op 16-jarige leeftijd begon Harry met fotograferen en is dat zijn leven lang blijven doen. Deels is hij autididact, maar hij leerde veel van cursussen bij Hans Götze in Den Haag (experimentele creatieve fotografie) en bij Wam Valenteijn in Nijmegen. Ook is hij meegegaan in de digitale fotografie, maar hij maakt nog analoog foto's in de vorm van dia's. Bij zijn werk is Harry vooral gedreven door zijn emoties, die hij in beeld probeert te vertalen. Hij heeft zich beziggehouden met naaktfotografie, puur geïnspireerd door de vormen van de mens. Hij gaat ook creatief om met zijn foto's in de vorm van collages of driedimensionaal werk, soms met humor. In deze expositie is werk uit zijn hele oeuvre te zien, zodat er een beeld ontstaat van Harry van Mil en hoe hij naar de wereld om zich heen kijkt.

Keramiek
Marion de Goeij werkt haar leven lang al met klei. Het geeft haar de mogelijkheid de vormen te maken die zij wil. Het geeft haar ook de uitdaging om klei te combineren met andere materialen, zoals metaal. Momenteel vormen de machines van de voormalige CHV haar inspiratiebron. "Aan grote machines zit zoveel moois. Ze hebben een veelzeggend verleden, ze zijn imposant en stralen gezag uit", verwoordt Marion haar verwondering. Marion vormt ze in klei, maar geeft er haar eigen interpretatie aan en legt haar ziel erin . Zo hebben sommige van haar machines nog iets realistisch, andere hebben zelfs iets menselijks en weer anderen hebben een robotachtig karakter. Ze worden bijna speelgoed, het prikkelt de fantasie. Met klei werken is voor Marion een proces. Tijdens dat proces ziet zij wat daar uit voortkomt.

Muziek
Marjoke den Engelsen is gepassioneerd door muziek. "Door de liefde voor muziek en de schoonheid van de dans en het menselijk lichaam kan ik eindeloos werken aan verschillende houdingen van het model", typeert Marjoke haar werkwijze. De laatste tijd legt zij zich vooral ook toe op combinaties van een driedimensionaal beeld in brons en een olieverfschilderij, beiden van het hetzelfde model. Waar het beeld meer realistisch is, biedt het doek Marjoke de vrijheid om het model op meer abstracte wijze in haar eigen belevingswereld te plaatsen. Uiteindelijk versterken beeld en compositie op doek elkaar, waardoor beiden als één kunstwerk kunnen worden gezien, maar ook los van elkaar interessant zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant