Wilgard van Lee, Jan Wouda, Jacqueline van Driel en Tania Kross (foto: Ankh van Burk)
Wilgard van Lee, Jan Wouda, Jacqueline van Driel en Tania Kross (foto: Ankh van Burk)

Concert als afsluiting 100 jaar Vluchtoord

Kunst en cultuur 886 keer gelezen

UDEN | Regionaal Klassiek Muziektheater Viva la Musica sluit, in samenwerking met Theater Markant, de festiviteiten rond 100 jaar Vluchtoord af met een Remembrance Concert op zondag 14 april om 14.30 en 20.15 uur. Er wordt onder andere gezongen uit The Armed Man van Karl Jenkins, wat inhoudelijk gaat over oorlog en vrede en uit 'Les Miserables' en natuurlijk solistische stukken. Mezzo-sopraan Tania Kross verleent belangeloos haar medewerking aan dit concert.

door Ankh van Burk

De aanleiding om de 100 jaar Vluchtoordherdenking in april 2019 af te sluiten is gelegen in het feit, dat op 3 april 1919 de laatste 200 Belgische vluchtelingen terugkeerden naar hun vaderland. De werkgroep '100 jaar Vluchtoord' van de Heemkundekring organiseerde afgelopen vier jaar allerlei activiteiten, zoals het toneelstuk 'Grenslicht' en de oprichting van een monument aan de Landerlaan en de plaatsing van informatieborden op het voormalige gebied van Vluchtoord. Ook zijn er twee boeken uitgegeven over het opvangkamp voor de Belgische vluchtelingen. Coördinator Jacqueline van Driel: "Door al onze activiteiten is de geschiedenis van Vluchtoord, dat in de vergetelheid was geraakt, weer gaan leven in Uden en we hopen dat deze historie voorgoed bewaard blijft." Wilgard van Lee, voorzitter van Viva la Musica over dit concert, waar een jaar lang aan gewerkt is: "Naast Tania Kross werken Martijn Sanders, bariton, Ariane-Esmée Skverer, sopraan en Hans van de Scheur, tenor mee en het orkest The New Symphonics. Het geheel staat onder leiding van dirigent Ago Verdonschot."

Soldatenlied
The Armed Man met als ondertitel 'Een mis voor de vrede' is gebaseerd op het bekende Franse soldatenlied 'L'homme armé' uit de 15e eeuw en bevat naast liederen, teksten en gebeden uit de hele wereld, die gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan en de hoop op duurzame vrede. Het werk is gecomponeerd door Karl Jenkins en ging in de Royal Albert Hall in 2000 in première. Het werd opgedragen aan de slachtoffers van oorlogen in de hele wereld. Tania Kross: "Ik kende de liederen niet, maar toen ik het voor het eerst hoorde, stroomden de tranen over mijn wangen, zo mooi vond ik het." Tania heeft een bijzondere band met Viva la Musica, die dateert uit het jaar 2000. "Ik auditeerde als student met mijn allereerste uitvoering van Carmen bij Viva la Musica. Het is heel belangrijk dat er operaverenigingen in Nederland zijn, waar je als student in alle veiligheid kan zingen om ervan te leren. Viva la Musica bood mij alle ruimte, liefde en geduld en vanaf die tijd wilde ik ooit graag iets terugdoen. Deze gelegenheid was voor mij de match om hieraan mee te doen, waarbij ik een dienende rol heb."

Tickets
De toegangsprijs voor dit gelegenheidsconcert is bewust laag gehouden. Tickets kosten 22,50 euro, inclusief garderobe en pauzeconsumptie en kunnen besteld worden via www.markantuden.nl of bij het informatiepunt van Markant Uden (0413 – 256110) of informatiepunt@markantuden.nl. Restaurant Cusco heeft voor deze gelegenheid een speciaal menu samengesteld voor 31,50 euro. Dit arrangement kan gereserveerd worden door dit aan te geven bij 'extra' bij reserveren van tickets via de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant