Voorzitter Riny van Dijk van de Bewonersraad van Area (links) tekent samen met directeur-bestuurder Jan van Vucht van Area het lokaal huurakkoord
Voorzitter Riny van Dijk van de Bewonersraad van Area (links) tekent samen met directeur-bestuurder Jan van Vucht van Area het lokaal huurakkoord

Nieuw huurprijsbeleid Area

Wonen 3.203 keer gelezen

UDEN | Net zoals andere jaren past Area op 1 juli de huurprijzen aan. Deze aanpassing is gebaseerd op het huurprijsbeleid van Area.

Het nieuwe huurprijsbeleid is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Bewonersraad van Area, die het proces kritisch hebben gevolgd. Het resultaat is een gezamenlijk gedragen voorstel dat wordt bekrachtigd met een 'Lokaal Huurakkoord'. De belangrijkste afspraak in het huurprijsbeleid is dat Area een matige huurverhoging aanhoudt. "We kijken zowel naar de huur, als naar de totale woonlasten (huur en energielasten). Area draagt actief bij aan het verlagen van de energiekosten van de huurder door woningen goed te isoleren en veel zonnepanelen te leggen. Op deze manier combineren we veel minder CO²-uitstoot met minder kosten voor de huurder."

Het kan voorkomen dat een nieuwe huurder meer of minder huur betaalt dan iemand die al in een soortgelijke woning woont. Dit komt door wijzigingen in het beleid van Area van de afgelopen jaren om huren betaalbaar te houden. "Veel huurders vinden dit oneerlijk. Begrijpelijk vinden wij. Daarom spraken we met de Bewonersraad af dat we de huur van gelijke woningen (in dezelfde straat) meer gelijk maken. De streefhuur is hierbij leidraad." De streefhuur is de huur van een woning die Area vraagt als de woning wordt aangeboden aan een nieuwe huurder.

Voor 2019 volgt Area het uitgangspunt van gemiddeld inflatievolgend huurbeleid. Die bedraagt dit jaar 1,6 procent. Huurders die een veel lagere huur hebben dan de streefhuur, krijgen in kleine stapjes een huurverhoging. In 2019 betekent dit voor deze groep een huurverhoging van 2,6 procent. Daarnaast is er een groep huurders die onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor huurverlaging, dit omdat zij momenteel meer huur betalen dan het door Area bepaalde huurbedrag. Op deze manier betalen mensen met een laag inkomen altijd een huur die in de buurt van de door Area bepaalde streefhuur ligt. Mensen met een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning (42.056 euro en hoger) krijgen een huurverhoging van 4,11 procent. Dit is de minimale verhoging voor inkomensafhankelijke huurverhoging die wettelijk mogelijk is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant