Met een knal werd het politiebureau officieel geopend
Met een knal werd het politiebureau officieel geopend Foto: Henk Lunenburg
FOTO'S

Een kijkje in het pand van het officieel geopende politiebureau

Politie 3.464 keer gelezen

UDEN | Met mobiel en laptop de straat op en vaker werken op locatie: dat is wat politieteam Maas & Leijgraaf wil na het realiseren van het nieuwe politiebureau aan de Hockeyweg in Uden. Toch ging dat vandaag even niet op. Het pand stond vol met politieagenten in verband met de officiële opening. 

'Gebouwonafhankelijk werken' noemt politiechef Eric Heuvelmans het. Een politiebureau als uitvalsbasis, met slechts een aantal vaste werkplekken. "Samen met de politie Venray-Gennep zijn wij het enige team in heel Nederland dat nu volledig werkt met laptops. Er is geen wifi. We werken via 4G in verband met de veiligheid." Hij beseft dat medewerkers nog moeten wennen aan het feit dat ze geen vast ankerpunt meer hebben. "Daarom is de ontmoetingsplek in het gebouw heel belangrijk, wat ik ook wel de huiskamer noem. Dit is het punt waar je komt om even de ochtend te beginnen, stoom af te blazen of bij te praten. Om vervolgens weer verder te gaan, want het werk ligt op straat." Naast deze ruimtes zijn er op het politiebureau ook vier ophoudkamers aanwezig, waar verdachten wanneer nodig enige tijd vastgezet kunnen worden. Er kan op verzoek van de verdachte een gesprek aangevraagd worden met een officier van justitie. Dit gebeurt niet face to face maar via een videoverbinding. De politie zelf heeft op sommige momenten op eenzelfde manier overleg met bijvoorbeeld collega's op het politiebureau in Cuijk.



Burgemeester Hellegers was ook aanwezig bij de opening en blikte in een toespraak kort terug. "Ik ben ervan overtuigd dat er een aantal van jullie zijn die best nog wel eens terugverlangen naar dat bureau aan de Leeuweriksweg met de vertrouwde eigen ruimtes en de eigen werkplekken", zegt hij. "Een gebouw wat 35 jaar dienst gedaan heeft als onderkomen voor de lokale politie en brandweer. Dit pand werd op 12 september 1983 officieel geopend door toenmalige commissaris van de koningin Dries van Agt. Voormalig burgemeester Schampers sprak daar de wens uit dat een Udens politiekorps ook de gemeente Boekel en Zeeland zou kunnen beslaan. Nou, hij heeft meer dan zijn zin gekregen!" Hij geeft aan blij te zijn met de bouw. "Een modern gebouw, gebouwd naar de normen en culturen van deze tijd. Een bureau met alweer zoveel technische snufjes dat zelfs de wifi verbannen is. Een bureau waarin elke medewerker zich weliswaar thuis moet voelen maar tegelijkertijd gevraagd wordt niet teveel thuis te blijven in het gebouw. Wie had in 1983 kunnen bedenken dat agenten met tablets en telefoons de wijken in zouden trekken om aan huis een aangifte op te nemen en spreekuren te houden in wijkgebouwen?"

Van der Heijden bouw en ontwikkeling voerde de bouw van het politiebureau uit. Het bedrijf schonk drie foto's van het gebied de Maashorst aan de politie. "Een cadeau dat past bij jullie werkgebied, wat je ook terugziet in het gebouw", aldus eigenaar Herbert van der Heijden, waarmee hij doelt op de grafische plattegrond van het gebied Maas & Leijgraaf die is weergegeven in de vloer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant