Logo kliknieuws.nl/uden
De kinderen genoten van een picknick
De kinderen genoten van een picknick (Foto: Henk Lunenburg)

Maashorstschool plant boompjes met BoerInNatuur

  •   473 keer gelezen

UDEN | Op de Maashorstschool in Uden gaat men uit van natuurlijk leren en waar kan dat beter dan in de natuur? De uitnodiging van BoerInNatuur, natuurinclusieve boerderij en voedselbos midden in de Maashorst, om mee te komen helpen bomen te planten, werd dan ook graag aangenomen.

Afgelopen vrijdag, vlak voor de vakantie begon, kwamen de kinderen langs om een bijzonder boompje te planten. Vanaf de parkeerplaats bij Slabroek werd het kabouterpad genomen en bij de beek ging de groep naar rechts. De kinderen gingen meteen op ontdekkingstocht over het land en door de droge delen van de beek. Boer Wilco de Zeeuw keek lachend toe, maar wilde de kinderen ook graag nog wat uitleggen. Even later luisterden de kinderen geboeid naar het verhaal van de Venloop, dat er zoveel planten en dieren voorkomen en dat de beek op een bepaalde plek ineens droog staat. Dat heeft te maken met breuken. Meteen werd Babbe, directrice van de Maashorstschool, aangekeken. Want breuken, dat weten de kinderen wel van rekenles. Het duurt even voordat het duidelijk is dat rekenbreuken weer anders zijn dan aardbreuken. 

De aankoop van het perceel aan de Venloop is recent rond gekomen en dat is de reden dat er nu bomen geplant kunnen worden. Aan de andere kant van de weg heeft de beek al eerder een natuurlijke oever gekregen en dit wordt straks ook aan deze kant voortgezet. De geënte kastanjebomen hebben een natuurwaarde voor de  Venloop door voor schaduw te zorgen en na verloop van tijd leveren ze ook nog eetbare tamme kastanjes. 

Boer Wilco liet zien hoe je een boom moet planten en dat voorbeeld werd in rap tempo nagevolgd. Binnen de kortste keren stonden alle boompjes netjes op de beoogde nieuwe plek en was het tijd om het werk af te sluiten met een picknick op het land. De kleedjes werden op het gras en in de zon gespreid en boerin Debbina zorgde voor een heuse boerenlunch, met allerlei lekkers van het land en de boerderij. De kinderen smulden en ook boer Wilco is tevreden: "Ik laat anderen graag meegenieten van dit mooie stukje Maashorst".

Mocht je zelf interesse hebben om meer te weten te komen over de natuurinclusieve boerderij BoerInNatuur, en kennismaken met het voedselbos in de Maashorst, meld je dan aan voor een informatieve rondleiding op zaterdag 18 mei. Voor de liefhebbers behoort een picknick op het land met producten van de boerderij voor of na de rondleiding tot de mogelijkheden. Aanmelden kan via facebook.com/Boer.In.Natuur of mail wilco@boer-in-natuur.nl.

Meer berichten