De Dodenherdenking in Uden vorig jaar. (foto: Ad van de Graaf)
De Dodenherdenking in Uden vorig jaar. (foto: Ad van de Graaf)

Activiteiten omtrent Dodenherdenking in de regio

Human Interest 1.476 keer gelezen

REGIO | Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2019 worden om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Het meer-jarenthema (2016-2020) van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is 'Vrijheid geef je door', in 2019 wordt de focus gelegd op 'In vrijheid kiezen'. Met dit thema sluit het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht, bovendien zijn er in 2019 zowel Europese als Provinciale verkiezingen.

Lees hieronder waar in de regio een Dodenherdenking plaatsvindt.

Uden
In Uden wordt om 19.00 uur verzameld bij de Kruisherenkapel aan de Kerkstraat. Vervolgens lopen de aanwezigen, voorafgegaan door Slagwerkgroep de Eendracht en Gilde St. Barbara en St. Lucia, rond 19.10 uur naar het herdenkingsmonument. Vanaf 19.30 uur is er bij het herdenkingsmonument een passend programma van muziek en sprekers. Na de 2 minuten stilte zal Muziekvereniging de Eendracht het Wilhelmus ten gehore brengen en worden kransen gelegd. Daarna is er gelegenheid om op locatie een kop koffie te drinken en met elkaar na te praten. Gastspreker van dit jaar is de heer Paul Rüpp. Zijn lezing sluit perfect aan op het thema van de Dodenherdenking van dit jaar: 'In vrijheid kiezen'. Het 4 mei comité heeft de ambitie om de herdenking levend te houden bij onze jongeren. Ze vinden het belangrijk dat ook zij stilstaan bij het leed van oorlog. Daarom ben je uitgenodigd om als gast ook een jongere (kind, kleinkind, nichtje, buurjongen enzovoorts) mee te nemen naar de herdenking.

Odiliapeel
In Odiliapeel wordt vanaf 18.40 uur vertrokken vanuit de tent op het Terraveenplein. Leerlingen van IKC Den Dijk assisteren weer bij de herdenking omdat zij het monument hebben geadopteerd. De kinderen helpen de organisatie met hand en spandiensten. Daarnaast draagt Janne Duijs, lid van de leerlingenraad, haar eigen stukje voor. Toespraken zijn er van Burgemeester Henk Hellegers, Kolonel Rob van den Heuvel (vliegbasis Volkel) en Luitenant-kolonel Cees van der Ploeg (Limburgse jagers). Dat alles naast muziek door Muziekvereniging St. Marcellus en zang van de Local Vocals en Sylvie Kroef.

Boekel
In Boekel wordt om 18.00 uur de vlag aan alle openbare gebouwen halfstok gehangen. Inwoners wordt gevraagd dit ook te doen. Met zonsondergang dient de vlag weer gestreken te worden. Om 19.35 uur is er een herdenking bij het monument aan het Sint Janplein. Om 20.00 uur wordt iedereen genodigd om twee minuten stilte in acht te nemen. Kinderen van K.C. De Regenboog leggen bloemen en dragen hun teksten voor. De herdenking wordt waardig opgeluisterd door harmonie E.M.M. en het gilde St. Agatha.

Zeeland
In Landerd vindt de herdenking dit jaar plaats in Zeeland. Om 18.15 uur is er een samenkomst bij de Mariakapel aan de Kapelweg in Zeeland. Aansluitend is er een stille tocht naar De Morgenzon. Om 19.00 uur begint de herdenkingsbijeenkomst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant