De leden van het koor nu (foto: Peter Noy)
De leden van het koor nu (foto: Peter Noy)

Koor Mistral wel wat ouder, maar nog helemaal fris

Kunst en cultuur 1.109 keer gelezen

UDEN l Met een feestelijke eucharistieviering op 19 mei en een jubileumconcert op 6 oktober viert het Udense koor Mistral dit jaar zijn vijftigjarig bestaan. Begonnen als Jongerenkoor Sint Petrus, veranderde Mistral in de loop der tijd niet alleen zijn naam. Vooral ging het zijn eigen weg.

door Wilma van de Laar

Kapelaan Goijaerts van de Udense Petrusparochie was initiatiefnemer in 1969 en trok de kar in die beginperiode. De eerste dirigent was Wil Boleij. Hij stond bijna twintig jaar aan het roer. Pastoor Ponsioen was ook een groot stimulator van het koor, dat met zijn muziek en teksten een groot stempel op de vieringen drukte. Zo'n twaalf jaar geleden vonden het bestuur en de leden dat er een frisse wind nodig was. En die werd letterlijk vertaald in de naam van het koor: Mistral. "Het stof moest eraf, we wilden een eigen touch," verklaart Ria Ooms, de tegenwoordige voorzitster.

Jongerenkoor
José Kuppen (59) is al bijna vanaf het begin lid. Ze moet in haar geheugen graven, want in die beginjaren werd er geen administratie bijgehouden, waren er geen ledenlijsten en geen jaarverslagen. Er was geen bestuur, geen statuten en geen contributie. Maar ze weet nog dat ze als tiener rond 1975 bij het koor kwam en dat ze alle dirigenten heeft meegemaakt. Dat ze tussentijds even weg is geweest. En dat ze opnieuw geïnspireerd werd destijds door de nieuwe pastoor Ponsioen. Ze ging weer zingen, maar speelde ook dwarsfluit. Daarnaast werd ze lid van de tekstgroep. Toen het koor in 1991 zonder dirigent kwam staan, wist Kuppen Jeanne van Sleeuwen over te halen het dirigeerstokje op te pakken. "In die tijd regelden Jeanne en ik alles samen en het liep goed". Toen het koor nog een 'jongerenkoor' was, waren de leden jonger dan achttien jaar. Daarna moest men het koor verlaten. "Aan die leeftijdsgrens heeft Jeanne van Sleeuwen terecht een einde gemaakt," vertelt Ria Ooms. "Het ledenaantal bleef stabieler en logischerwijs verouderde het koor". Op dit moment zijn er 38 zangers en zangeressen, inclusief fluitist en pianist. De gemiddelde leeftijd is aanzienlijk gestegen. Natuurlijk is er allang een bestuur en zijn er aparte werkgroepen voor teksten en repertoirekeuze. Momenteel is Niels van Dalsum de leider van het koor.

Jubileum
Mistral is in Uden populair. Elke maand verzorgt men een woord- en gebedsdienst in de Kruisherenkapel en deze Mistralvieringen worden heel goed bezocht. De jubileumviering op 19 mei staat in het teken van het 50-jarig jubileum. Om 10.00 uur is er een feestelijke eucharistieviering, waarin de nieuwe Missa Mistral ten gehore wordt gebracht. Deze mis is speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door dirigent van Dalsum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant