Ine van Grinsven legt de laatste hand aan het Mariabeeld (foto: Ankh van Burk)
Ine van Grinsven legt de laatste hand aan het Mariabeeld (foto: Ankh van Burk)

Inwijding lindeboom en beeld Onze Lieve Vrouw ter Linde

Algemeen 1.106 keer gelezen

UDEN | De lindeboom die op 14 februari jl. werd geplant voor de Kruisherenkapel wordt zondag 26 mei ingewijd, compleet met het beeldje van Onze Lieve Vrouw ter Linde aan de stam. De plechtigheid vindt plaats na afloop van de viering die om 10.00 uur begint en voorgegaan zal worden door rector Rein Vaanhold en Henk Trimbach. Na de inwijding, die om 11.00 uur begint, wordt er rondgegaan met lindebloesemthee en Mariakaakjes.

door Ankh van Burk

De inwijding van de lindeboom met beeldje vormt het sluitstuk van een initiatief van kunstenares Ine van Grinsven. "De verering van O.L. Vrouw ter Linde dateert al van de 13e eeuw", vertelt Ine. "De lindeboom was al in de oudheid een boom van betekenis, die stond voor cultuur – er werd gedanst ronde de boom - , rechtspraak en samenkomst. Volgens de legende zou er in Uden een Mariabeeld bij een linde zijn gevonden of door een mirakel in de boom terecht zijn gekomen. Wonderbaarlijke gebedsverhoringen leidden tot een bredere verering. Uden werd een bedevaartsoord en zeker toen de Kruisheren zich omstreeks 1670 met de verering bezig begonnen te houden een bedevaartoord van meer dan plaatselijke betekenis." Het verbaasde Ine een aantal jaren geleden daarom, dat er in de buurt van de Kruisherenkapel geen lindeboom (meer) stond. In het kader van de begroting 2018 diende zij daarom een burgerinitiatief in voor een plan om de lindeboom in ere te herstellen. Hoewel haar plan niet in het begrotingsplaatje viel, vond de gemeente het idee zo bijzonder dat zij de kosten voor de boom geheel voor haar rekening nam. Tegelijkertijd zocht Ine steun voor haar plan bij onder andere Kunst & Co , de Heemkundekring en de Kapelgemeenschap.

QR-code
De lindeboom, die op 14 februari geplant werd is een zogenaamde etageboom, bestaande uit drie lagen die staan voor onderwereld, aarde en hemel. Ine: "Voordat de boom geplant werd is er een Mariabeeldje, een replica van het beeld in de kapel, de grond in gegaan, zodat dit beeld als het ware de boom draagt en goede intenties meegeeft." Op dit moment legt Ine de laatste hand aan het beeldje dat tegen de stam aangebracht wordt. Aan de achterkant wordt het beeld passend gemaakt aan de stam. "De bedoeling is, dat de stam er omheen gaat groeien en een soort nis gaat vormen", legt Ine uit. Bij de inwijding zondag zal intervalkoor Pius X het speciale Udense Marialied ten gehore brengen. "Alle buurtgenoten zijn voor de ceremonie uitgenodigd, maar iedere belangstellende is van harte welkom", benadrukt Ine. Het gehele project is voltooid als er straks nog informatie komt op een bord. Daar is ook een QR-code op te vinden, waarmee verhalen die betrekking hebben op de lindeboom en de Mariaverering, op te roepen zijn. In Museum Krona – de nieuwe naam voor het Museum voor Religieuze Kunst – is vanaf zondag 26 mei een tentoonstelling te zien. Een zaal is gewijd aan O.L. Vrouw ter Linde, waar het originele beeld en ex-voto's te zien zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant