De winnende team van het Udens College tijdens de prijsuitreiking van de halve finale van Vakkanjers in Apeldoorn (foto: Olivier Huisman)
De winnende team van het Udens College tijdens de prijsuitreiking van de halve finale van Vakkanjers in Apeldoorn (foto: Olivier Huisman)

Vmbo-leerlingen Udens College bemachtigen ticket landelijke finale Vakkanjers

Onderwijs 801 keer gelezen

UDEN | Vmbo-leerlingen van het Udens College uit Uden hebben afgelopen vrijdag een ticket naar de landelijke finale van Vakkanjers in de wacht gesleept tijdens de halve finale bij ROC Aventus. In Apeldoorn presenteerden de teams hun ideeën voor een monument van nu, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Andere teams kwamen met duurzame oplossingen voor nieuwe producten gemaakt van oude materialen of hulpmiddelen voor ouderen of hulpbehoevenden. Van een barbecue gemaakt van een olievat tot een wandelstok voor oude mensen met verlichting. Maar ook een tijdklok waarbij je de gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog voorbij ziet komen en waarmee het verleden aan het heden wordt verbonden. "De verschillende ideeën die de leerlingen bedacht hebben zet aan tot nadenken. Aan creativiteit en technische hoogstandjes geen gebrek.", zegt Julia Sarbo, jurylid namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei. "Voor de jury was het dus lastig kiezen. We zijn enorm benieuwd hoe de winnaars hun ontwerp nog verder gaan perfectioneren voor de finale."

Vakkanjers
Vakkanjers is een programma waarin vmbo'ers en mbo'ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze aan de hand van een challenge voor een echte opdrachtgever. Dit jaar is dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De challenge 'vrijheid in beweging' daagt de teams uit hun kijk op vrijheid te verbeelden in een monument van nu. Een moNUment dat vrijheid een compleet nieuwe dimensie geeft. Bijvoorbeeld met licht, interactie en energie.

Vakkanjers LIVE
De teams met de beste ideeën plaatsen zich voor de landelijke finale: Vakkanjers LIVE op donderdag 13 juni in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Hier pitchen ze hun prototypes voor publiek en jury. Benieuwd naar de uitvindingen en monumenten van de Vakkanjers? Kijk op www.vakkanjers.nl of www.youtube.com/vakkanjers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant