Afbeelding
Foto: Mignon van den Wittenboer

1000 soortentelling in De Maashorst

Algemeen 616 keer gelezen

UDEN | Stichting Natuurorganisaties De Maashorst organiseert samen met het Natuurcentrum De Maashorst een telweekend waarin ze de biodiversiteit van het natuurgebied in kaart brengen. Dat er veel planten, vogels, zoogdieren, paddenstoelen en andere levende organismen in het gebied voorkomen wisten we natuurlijk. Maar zou het lukken er 1000 verschillende in één weekend te tellen?

Die uitdaging gaan de vrijwilligers van de Natuurorganisaties graag aan. Ze krijgen daarbij ook hulp van de jongeren van de landelijke jeugdnatuurgroepen JNM en NJM die dit weekend bij het natuurcentrum verzamelen en samen op onderzoek uit gaan. Na een minisymposium over de biodiversiteit in de Maashorst dat 's middags in de Groenhoeve in Uden wordt georganiseerd, wordt de telling aanstaande vrijdag om 17.00 officieel afgetrapt. Tijdens het hele weekend is het natuurcentrum de uitvalsbasis voor de tellers die elk vanuit hun specialiteit het gebied intrekken om waarnemingen te verzamelen. Het leslokaal op het natuurcentrum vormt het episch centrum voor alle deelnemers. Op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni is hier van 7.00 uur tot 19.00 uur iemand aanwezig.

Op pad
Zie je dit weekend zelf een leuke soort plant of dier in De Maashorst? Voer je waarneming in op waarneming.nl en ook jouw waarneming draagt dan bij om een compleet beeld van de natuurwaarden van het gebied te krijgen. Op zaterdag 15 juni om 13.30 uur neemt een IVN-gids een groepje van maximaal tien belangstellenden mee om samen planten te tellen. Op zondagochtend om 10.30 uur is er een tweede gelegenheid om met een specialist mee op pad te gaan. Een vogelteller van Vogelwacht Uden laat zie legt uit welke vogels je op dit moment in het gebied kunt tegenkomen en hoe je deze gegevens vast kunt leggen zodat ze beschikbaar zijn voor verder onderzoek. Je kunt je online aanmelden op www.natuurcentrumdemaashorst.nl tot uiterlijk vrijdag 14 juni 16.00 uur. Op zondagavond 18.00 uur sluit de telling en weten we of de 1000 soorten zijn gehaald

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant