Ráchel (foto: John Geven Studio's)
Ráchel (foto: John Geven Studio's)
INTERVIEW

'Ik wil wat voor mensen betekenen'

Algemeen 1.916 keer gelezen

BOEKEL | Ráchel Jonkers (28) uit Boekel is hoog-sensitief, heeft ADHD en drie vormen van reuma. Ze kende onder meer hierdoor heel wat tegenslagen, maar zette door. Ondertussen heeft ze haar eigen bedrijf Tourmaline Coaching, waarmee ze hoopt wat voor mensen te kunnen betekenen.

Ráchel werkt vanuit haar praktijk aan huis en richt zich met haar coaching op (jong)volwassenen die beperkt worden door overprikkeling met betrekking tot hoog-sensitiviteit, burn-out klachten, autisme spectrum stoornis en/of andere klachten van geestelijke aard. "In 2013 kreeg ik acute reuma, waardoor ik in een rolstoel belandde", begint de Boekelse haar verhaal. "Voordat ik ziek werd was ik altijd erg onzeker. Ik deed alleen vooral maar alles om andere mensen tevreden te stellen. Ik vroeg mezelf nooit af: 'wat wil ik nou eigenlijk?', en had een soort van chronisch gevoel 'ik ben niet goed genoeg'. Zowel qua innerlijk en uiterlijk als qua skills. Op het moment dat ik reuma kreeg viel dat heel erg in perspectief. Ik besefte me toen pas dat ik nooit het moment had genomen om juist te genieten van het feit dat ik alles kon, vrienden en een goede gezondheid had, én genoeg energie voor mijn hobby's." Ze was net begonnen aan mijn Hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. "Door mijn ziekte veranderde heel mijn leven. De pijn is één ding, de sociale impact was vele malen groter en pijnlijker. Het enige waar ik nog controle over leek te hebben was mijn studie tot hulpverlener en daar heb ik me in vastgebeten tot ik afgestudeerd was."

Na haar opleiding kwam ze bij hulpinstanties te werken. "Ik merkte daarin al heel snel dat ik echt een eigen visie heb op hulpverlening. Ik sta nooit 100 procent achter de werkethiek van een bedrijf en dat werkt niet lekker. Zelf heb ik ook ervaren dat van degene die hulp vraagt verwacht wordt dat hij of zij zich aanpast op de hulpverlening, in plaats van dat de hulpverlening zich op hen aan past. Dat moet anders kunnen. Daardoor ben ik gaan denken van: wat ga je dan doen? Toen ik op een avond het programma 'Je Zal Het Maar Hebben' zat te kijken, hoorde ik van de Bart de Graaff Foundation, waar twee mensen een eigen bedrijfje hadden gestart, ondanks hun chronische beperking." De foundation helpt jonge ondernemers die hun beperking vooral niet zien als een beperking hun dromen te realiseren. Ze besloot zich op te geven voor de foundation, doorliep met haar sterke mini-ondernemersplan en pitch drie rondes en overleefde deze glansrijk. De foundation helpt de onderneemster nu waar nodig, onder andere met een mentorbedrijf in de vorm van Bol.com en een startkapitaal. "We leven in een maatschappij waarin we heel veel prikkels krijgen, waaraan ook heel veel verwachtingen hangen. Voor gevoelige mensen is dit overweldigend, waardoor ze snel denken: 'dan doe ik het maar niet'. Maar juist deze mensen hebben we nodig om deze wereld. Ik geloof namelijk dat mensen die werken vanuit emotie en passie echt hun werk goed over kunnen brengen. Vanuit mijn eigen ervaring, kennis en kunde kan ik gaan kijken wat ik voor deze mensen kan betekenen. Te vaak wordt er uit gegaan van wat mensen niet kunnen, er is te weinig aandacht voor wat wel mogelijk is, wanneer mensen mogelijkheden zien om zichzelf verder te ontwikkelen geeft dit de mogelijkheid tot succeservaringen en zelfvertrouwen in plaats van onzekerheid, had dat misschien wel het hele verschil gemaakt. Ik wil nu heel graag die persoon voor mensen zijn.

In de toekomst hoopt ze behalve één-op-één gesprekken ook groepstrainingen te gaan geven. "Mijn grootste doel is een soort van compleet zorgconcept te maken voor mensen die zich kwetsbaar voelen, maar zich juist daarin willen ontwikkelen en zich sterker willen maken." Wil je meer weten? Kijk dan op de website www.tourmalinecoaching.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant