Afbeelding

Geslaagd scholenproject Gilde St. Agatha

Algemeen 651 keer gelezen

BOEKEL | Het gilde St. Agatha heeft in de maand januari intensief en met veel plezier samengewerkt met alle lagere scholen in Venhorst en Boekel. Deze samenwerking bestond erin om 130 kinderen, die nu de school verlaten, informatie te verstrekken over het gilde. Enkele weken geleden werd dit project afgesloten.

Hoofdman van het gilde Jos Huijben heeft deze informatie verzorgd. Hij vertelde hoe het gilde vroeger ons dorp Boekel moest verdedigen tegen rovers. Ook werd verteld dat het gilde vroeger veel meer deed dan verdedigen. Het gilde was vroeger ook brandweer en alle mensen die overleden waren werden door het gilde begraven. Verder was het gilde een hulpdienst voor bijvoorbeeld situaties waarbij iemand gestorven was van een boerderij of een ander bedrijf. Het gilde hielp daar waar vroeger hulp nodig was. Tegenwoordig zijn er organisaties die deze hulp verzorgen. Het verhaal van de tijd van de ridders werd door de kinderen met open mond aangehoord.

Enkele weken geleden werden de 90 kinderen en hun leerkrachten met tromgeroffel, vendelzwaaiend en met bazuingeschal welkom geheten bij het gildehuis. Bij het gildehuis werd er door de kinderen gestreden wie er van hun schoolkoning zou worden. De opdrachten die uitgevoerd moesten worden bestonden uit vendelzwaaien, trommelen, kruisboogschieten en het invullen van vragen aangaande het gilde. De winnaar van elke afzonderlijke school werd 'Scholenkoning 2019' en ontving van Gildekoning Arie van de Kimmenade een verzilverd schild. Hoofdman Jos Huijben overhandigde aan elke Scholenkoning een oorkonde met daarop zijn naam en de vermelding dat hij Scholenkoning 2019 is. De scholenkoningen worden, met hun familie, door het gilde als V.I.P. uitgenodigd bij het jaarlijks koningschieten op de derde zondag na Pasen. 

Rive de Bruijn is Scholenkoning 2019 van de Cornelisschool uit Venhorst en Teun van Sleeuwen van de Octopusschool Boekel. De Regenboogschool heeft wel alle informatie op school gekregen, maar de opdrachten bij het gildehuis konden vanwege het tropenrooster niet uitgevoerd worden. Het gilde kan tevreden terugkijken op een geslaagd scholenproject, dankzij de inzet van de leerkrachten en de enthousiaste en geweldig goed luisterende kinderen.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant