Afbeelding
Foto: Peter Noy

Bewoners Sint Jan Uden op vlindersafari

Algemeen 1.911 keer gelezen

UDEN/GEMERT | Van eitje, rups, pop tot vlinder. Dagvlinders, nachtvlinders, levensduur, voedsel, balts, voortplanting en camouflage. Dat en nog veel meer kregen de bewoners van Verzorgingshuis Sint Jan uit Uden afgelopen woensdagmiddag uitgelegd van Geert Jonkers. Hij is vlinderspecialist in hart en nieren en eigenaar van Vlindersafari in Gemert.

Tekst en foto's: Peter Noy

In Nederland leven zo'n 2.400 nachtvlinders, in de volksmond motten, en slechts 55 dagvlinders. Naast vlinders die maar één dag leven zijn er exemplaren die zes maanden rondfladderen. Volgens Geert Jonkers hadden de mensen vroeger meer last van motten in hun kledingkast dan tegenwoordig. "Het is niet de mot die de kleren aanvreet, dat doen hun larven. Zij leven van de eiwitten in dierlijke materialen als wol, leer, bont of veren. Kleren schoon opbergen in een afgesloten zak of doos en de kast regelmatig openzetten helpt dat de mot minder interesse in textiel heeft", vertelt een gedreven Geert Jonkers. Hij laat zijn publiek vervolgens een gigantische Atlasvlinder zien. "Deze exotisch gekleurde vlinder heeft een vleugelspanwijdte van maar liefst 25 tot 30 centimeter en is daarmee de grootste vlinder ter wereld. Doordat hij geen roltong heeft om zich te voeden sterft de vlinder binnen een week. Binnen die tijd moet hij zich ook nog voortplanten", aldus Jonkers.

Noorderdierenpark Emmen
Meer of minder ontwikkelde antennes op de kop, donker of fel gekleurd, wel of geen camouflagekleuren, dag- of nachtactief, slangenkoppen op de uiteinden van de vleugels, doorzichtige vleugels en reukvermogen. Vlinderspecialist Geert Jonkers weet zijn publiek van begin tot einde te boeien met allerlei wetenswaardigheden. "Ik heb destijds voor het Noorderdierenpark in Emmen gewerkt, dus weet er wel het nodige van. In onze kas in Gemert leven zo'n 400 vlinders verdeeld over 40 à 50 soorten. Het geeft veel voldoening wanneer wij de bezoekers aan de Vlindertuin een inkijkje kunnen geven in de levenscyclus van de vlinder, van eitje, rups, pop tot uiteindelijk de vlinder."

Uitstapjes Sint Jan 
Wekelijks verzorgen vrijwilligers van Sint Jan uitstapjes voor de senioren zodat zij op plaatsen komen waar ze normaal niet gemakkelijk naar toe kunnen. De komende weken staan er excursies naar de Beleeftuin in Schaijk, schaapherder in Zeeland en Kinderboerderij Uden op het programma. Voor informatie en/of aanmelden voor de uitstapjesbus, neem telefonisch contact op met Sint Jan Uden, 0413-263920.

Vlindersafari
Kijk voor meer informatie op www.vlindersafari.nl of neem telefonisch contact op: 06-17204817.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant