Tijdens Pink Friday op de kermis in Uden werd de regenboogvlag gehesen. Liz Richards, First Lady van de Mega Kermis Uden, nam samen met Simon van Ieperen de taak op zich. (foto: Henk Lunenburg)
Tijdens Pink Friday op de kermis in Uden werd de regenboogvlag gehesen. Liz Richards, First Lady van de Mega Kermis Uden, nam samen met Simon van Ieperen de taak op zich. (foto: Henk Lunenburg)
in gesprek met

'Ik ben wie ik ben, daar kan en wil ik niets aan veranderen'

Algemeen 2.619 keer gelezen

Tijdens de Udense kermis hees Simon van Ieperen, medeoprichter van Club Abstract, de regenbloogvlag. Het internationale symbool voor de lhbt-gemeenschap. In de tweede klas van de middelbare school kwam de Udenaar erachter dat hij op jongens valt. Om de homo-acceptie op zijn school te verbeteren gaf hij een presentatie voor 350 leerlingen van de bovenbouw. "Na de presentatie staken drie mensen hun vinger op om aan iedereen te laten zien dat ze homo zijn."

Door Henk Lunenburg 

Waar ben je geboren en waar zat je op school?
"Ik ben 17 jaar geleden geboren in ziekenhuis Bernhoven in Veghel. Mijn ouders woonden in Uden in de Kazernestraat. Na anderhalf jaar werd mijn zusje geboren. In 2005 zijn we een paar straten verderop gaan wonen. We zijn een heel warm gezin, de band met mijn ouders en mijn zusje is heel erg goed en we hebben een lieve hond. Het basisonderwijs heb ik op de Jan Bluyssen gevolgd. Daarna ging ik naar het Udens College sector havo/vwo. Hierna ging ik journalistiek studeren op het Fontys in Tilburg. Na een half jaar ben ik ermee gestopt en ben een half jaar gaan werken bij Sidekix in Uden. Ik werk daar als contactcentermedewerker. Nu ga ik communicatie en multimediadesign studeren aan het Avans, dat is een mix van wetenschap, kunst, design en engineering. Daar heb ik veel zin in."

Was het vroeger al duidelijk dat je een andere geaardheid had?
"Op de basisschool was ik niet zoveel anders dan andere kinderen van mijn leeftijd, soms speelde ik met vriendjes met auto's en dan weer met vriendinnetjes in de poppenhoek. Verder was ik daar niet mee bezig. Ik kan mij niet herinneren dat er op de basisschool al gesproken werd over homoseksualiteit. Terwijl deze opties bij ons thuis wel werden besproken. Tijdens het uitlaten van onze hond, ik was toen 12 jaar, vertelde mijn vader dat ik altijd naar hun toe kon komen als ik iets wilde vertellen. In eerste instantie begreep ik niet wat hij bedoelde en dacht ik: waar heeft hij het over? Mijn ouders hadden al een vermoeden en wilden mij duidelijk maken dat alles met hen bespreekbaar is."

Ben je vaak gepest op school?
"In het eerste jaar op het Udens College werd ik regelmatig nageroepen. Tegen iedereen hield ik vol dat ik heteroseksueel was. In het eerste jaar heb ik zelfs even verkering gehad met een meisje. Maar aan het einde van het tweede jaar dacht ik: oké, volgens mij val ik op jongens. Eerst twijfelde ik of ik misschien niet biseksueel zou zijn, maar langzamerhand werd het voor mijzelf duidelijker dat ik alleen op jongens val. In het vierde jaar werd op de muur van de jongenskleedkamer 'Simon van Ieperen is Gay' geschreven. Die boodschap raakte me echt. Ik voelde mij radeloos. Ik wist niet wie het gedaan had en iedereen kon het lezen. Ik heb met mijn mentor dit voorval besproken en gezegd dat ik hier wat aan wilde doen. Dit gedrag moest stoppen. Ik besloot een presentatie te geven om zowel mezelf als mijn vrienden te helpen. Ik ken diverse jongeren die niet uit de kast durfden te komen door de sfeer op school."

Wanneer ben je uit de kast gekomen?
''Toen ik veertien was vertelde ik tegen mijn moeder: 'Ik val niet op meisjes'. Verder heb ik tegen niemand iets gezegd omdat ik zelf nog niet wist wat mijn geaardheid was. Dat veranderde toen ik voor het eerst verliefd werd op een jongen. Ik heb het toen tegen iedereen verteld; mijn vader, mijn zusje, de rest van de familie en mijn beste vrienden. De volgende stap was dat ik het via sociale media heb gedeeld. Hierop heb ik veel positieve reacties gehad."

Had je het gevoel dat er op school te weinig over homoseksualiteit gesproken werd?
"Aan mijn mentor stelde ik voor om aan de bovenbouw een presentatie over homo-acceptatie te geven. Ik wilde aan 350 leerlingen vertellen wat pestgedrag met je doet en in het bijzonder met lesbies, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt's). Op 16-jarige leeftijd gaf ik mijn eerste presentatie en stelde als eerste de vraag: 'Wie scheldt er weleens met homo of gay?'. Even werd het stil en slechts een paar vingers gingen de lucht in. Op school werd er veel gescholden met deze woorden, dat wist ik. In een klas van 30 leerlingen zitten statistisch gezien 5 kinderen met een andere seksuele voorkeur. Hierover waren mijn schoolgenoten heel verrast. Ik toonde ook foto's van jongeren en zei: 'Dit zijn allemaal mensen die ooit deel uitmaakten van de lhbt-community en die zelfmoord hebben gepleegd omdat ze gepest werden wegens hun geaardheid.' Toen werd het heel erg stil. Ik vertelde dat je jezelf vies voelt als je zo wordt uitgescholden. Mede hierdoor wordt het moeilijker om uit de kast te komen, maar acceptatie is gewoon heel belangrijk. In diverse landen worden mensen met een andere geaardheid niet geaccepteerd en is het zelfs verboden om er voor uit te komen. Na de presentatie bij de bovenbouw staken drie mensen hun vinger op om aan iedereen te laten zien dat ze homo zijn. Dit was een mooie afsluiter van mijn presentatie."

In februari 2019 is Club Abstract opgericht, wat is hun doel?
"Josefien van Jongerenwerk stichting Compass Uden, stuurde mij een mailtje of ik haar wilde helpen. Zij wilde graag iets doen met jongeren uit de omgeving van Uden die een andere geaardheid hebben dan heteroseksueel. Hier ontstond het idee om een club op te richten. Ons doel is jongeren met een andere geaardheid dan heteroseksueel bij elkaar te brengen in een veilige omgeving. Samen zijn we daar heel enthousiast aan begonnen en steeds meer jongeren boden aan mee te helpen. Toen was Club Abstract geboren. Bij MC en bij De Pul hebben we al bijeenkomsten gehad. Met onze activiteiten willen we niemand uitsluiten, iedereen is welkom, dus ook hetero's mogen komen. Daarom noemen wij onszelf 'straigt-friendly'."

Op de Udense kermis werd tijdens Pink Friday de regenboogvlag gehesen.
"De regenboogvlag is het internationale symbool voor de lhbt-gemeenschap. Het idee kwam vanuit GroenLinks, zij vonden dat bij het gemeentehuis een regenboogvlag moest komen. Ik ben gevraagd door de gemeente om namens Club Abstract samen met Liz Richards, First Lady van de Mega Kermis Uden, de regenboogvlag te hijsen en zo Pink Friday te openen. Tevens kreeg ik de gelegenheid om uitleg te geven over de opzet en activiteiten van Club Abstract. Ik voelde mij vereerd om dit te mogen doen."

Ben jij zaterdag ook naar de Gay Pride in Amsterdam geweest?
''Ja, ik was zaterdag voor de eerste keer bij de Gay Pride in Amsterdam. Dat was de eerste keer dat ik bij zo'n groot evenement was dat in het teken stond van mensen met een andere geaardheid en diversiteit. De sfeer was heel gemoedelijk, iedereen kon zichzelf zijn. Misschien ga ik volgend jaar met een vriendengroep een heel weekend naar Amsterdam voor de Gay Pride."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant