Een van de bootjes die op de wagen komt.
Een van de bootjes die op de wagen komt.

'Volg de Udensche Courant voor een beter leven'

Algemeen 900 keer gelezen

UDEN/HEEZE | 'De Udensche Courant, volg de krant voor een beter leven'. Met deze slogan doen de wagenbouwers van 'De Oude Ambachten' uit Heeze op zondag 25 augustus mee tijdens de stoet van de Brabantsedag. De kreet herbergt een deel van de Udense geschiedenis waar De Udensche Courant een aandeel in had.

Thema van de Brabantsedag dit jaar is 'Wat beweegt Brabanders'. Tijdens de jaarlijkse theaterparade in Heeze komen gebeurtenissen uit de Brabantse geschiedenis tot leven. Leden van De Oude Ambachten doken in het verleden en kwamen erachter dat na de Tweede Wereldoorlog opvallend veel mensen uit Uden vertrokken naar Amerika, Canada of Nieuw-Zeeland. "Meer dan in de rest van Brabant", vertelt Elinn van Kemenade, penningmeester van De Oude Ambachten. "We kwamen erachter dat dit mede te maken had met een persoon: Willem van den Elzen. Hij werkte destijds zowel bij de Udensche Courant als bij de ministerie van Landbouw."

Golf van bootjes 
De Udensche Courant verscheen tussen 1895 en 1970 in Uden. Tijdens de oorlog lag de krant tijdelijk stil, maar vanaf eind 1944 draaiden de persen weer en verzorgde hoofdredacteur Willem van den Elzen de inhoud van de krant, schrijven Adriaan Sanders en Luciën Bressers op de site van Stichting Het Uden-archief van Bressers. In de periode na de Tweede Wereldoorlog promootte de Nederlandse overheid emigratie. In die tijd verschenen in de Udensche Courant verschillende verhalen van de hand van Van den Elzen over emigratie. Hij beschreef hoe Udenaren hun geluk beproefden in het buitenland. In de hoop op een beter leven. Het triggerde mensen om tot hun besluit voor emigratie te komen. Dit gegeven ving De Oude Ambachten in de slogan 'Udensche Courant, volg de krant voor een beter leven'. De wagen beeldt dit treffend uit. Elinn: "Op de wagen is een grote golf van bootjes - gemaakt van kranten – bevestigd. Voor de wagen lopen een aantal spelers verkleed als fotograaf of reporter. Zij leveren verhalen aan bij de redactie die op de tractor is afgebeeld. Uit de typemachines van de redacteurs komen de boten. Op de boten zijn emigratieverhalen gedrukt. Een speler in het bootje beeldt deze uit als een reiziger op weg naar het buitenland." Oftewel volg de krant voor een beter leven.

'Zijn krant' 
Dat is niet het enige thema dat eruit te halen is. "Je kunt ook een link leggen naar vandaag de dag. Emigratie is iets van alle tijden", weet Elinn die momenteel samen met haar collega-bouwers hard werkt om de wagen voor de Brabantsedag af te krijgen. Vorige week woensdag kwamen de kinderen van Willem van den Elzen een kijkje nemen in de bouwplaats. "Ze vonden het heel mooi dat het verhaal van hun vader op deze manier terug kwam en het beter leerden kennen." Met het onverwachtse overlijden van Willem van den Elzen in 1970 kwam een eind aan de Udensche Courant. "Het was zo, dat de Udensche Courant al tientallen jaren geheel onder zijn leiding werd gemaakt, dat het voor ons en voor u 'zijn krant' was en dat telkens weer de lezers zijn hand herkenden: sympathiek, duidelijk en schrijvend vanuit het gemeenschapsbelang. Wij hebben dan ook geen moment getwijfeld: met de Heer van den Elzen is ook de Udensche Courant heengegaan", schreef de uitgever destijds. In de laatste editie van de oudste Udense krant stond een in memoriam voor de hoofdredacteur.

De Brabantsedag vindt op zondag 25 augustus vanaf 12.30 uur plaats in het centrum van Heeze.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant