Huize De Roos. (foto: Stichting Het Uden-archief van Bressers)
Huize De Roos. (foto: Stichting Het Uden-archief van Bressers)

Officiële onthulling Udense attentietegels

Historie 1.226 keer gelezen

UDEN | Onlangs zijn in het centrum van Uden door de Stichting Uden in Geschriften in nauwe samenwerking met de gemeente Uden her en der attentietegels geplaatst. Dit om de inwoners en bezoekers van Uden erop te attenderen dat er op bepaalde plaatsen een historisch gebouw heeft gestaan. De eerste tegel, die op een console geplaatst is, wordt onthuld op 18 september tijdens de feestelijke activiteiten van Buurtvereniging de Helenastraat , die dan haar 75-jarig jubileum viert.

Op elke zwarte attentie- of historietegel is de naam van het gebouw, een jaartal, een afbeelding en een korte historische beschrijving van de locatie te vinden. De eerste fase is nu afgerond en er zijn op dit moment tien tegels neergelegd, betaald uit het budget van de Stichting Uden in geschriften. De bedoeling is om met behulp van subsidie en sponsoring meerdere tegels te plaatsen, niet alleen in Uden maar ook in de kerkdorpen Volkel en Odiliapeel.

Op de eerste tegel die op 18 september wordt onthuld is een foto afgebeeld van een gebouw dat dienst heeft gedaan als kazerne van de Koninklijke Marechaussee. Ook de Boerenleenbank en de vereniging het Groene Kruis, later het Wit-Gele kruis genoemd, hebben gebruik gemaakt van het gebouw, dat in de volksmond beter bekend stond als 'Huize de Roos'. Het was gelegen op de driesprong van de Helenastraat, Groeneweg en Kerkakkerstraat.

De Stichting Uden in Geschriften geeft doorgaans boeken uit, maar binnen de doelstelling van de stichting is een projectgroep in het leven geroepen om bij een groter publiek belangstelling te wekken voor de plaatselijke heemkunde en daarmee het bestaand en verdwenen monumentaal erfgoed blijvend onder de aandacht te brengen. Het doel is om in de toekomst deze tegels op te nemen in een toeristische wandelroute door de oude dorpskern van Uden. In de projectgroep waren vrijwilligers van de Heemkunde Kring Uden, de Stichting Uden in Geschriften, het Uden-archief van Bressers, de Monumentencommissie van de gemeente Uden en de ambtenaren van de gemeente Uden werkzaam. Uit een uitgebreide lijst van 57 mogelijke objecten is uiteindelijk gekozen voor het weergeven van dié monumenten waarvan men nauwelijks of niet meer kon zien, dat die er ooit gestaan hebben.

Het idee van het plaatsen van attentiestenen komt van architect Steven Woudstra uit Schijndel en werd destijds eenmalig financieel ondersteund door SOS700, [Stichting Ondernemers Schijndel], opgericht bij het 700-jarig bestaan van Schijndel in 2009. Ook in Veghel en Erp liggen sinds enkele jaren attentietegels.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant