V.l.n.r: Theo van Helvoort, Marlies Meulink en Anny Verhoeven (foto: Ankh van Burk)
V.l.n.r: Theo van Helvoort, Marlies Meulink en Anny Verhoeven (foto: Ankh van Burk)

Parkinsoncafé viert 5-jarig bestaan

Human Interest 782 keer gelezen

UDEN | Parkinsoncafé Oss-Uden-Meierijstad werd vijf jaar geleden opgericht op initiatief van Parkinsonverpleegkundige Els Coppens. Het Parkinsoncafé is bedoeld voor Parkinsonpatiënten en hun naasten, die vaak de mantelzorg op zich nemen.

door Ankh van Burk

Het Parkinsoncafé biedt patiënten en mantelzorgers ondersteuning in de vorm van erkenning en voorlichting, maar biedt ook gezelligheid en ontspanning en gelegenheid elkaar te ontmoeten als lotgenoten. Marlies Meulink, gastvrouw, nam vijf jaar geleden, samen met Huub Husman uit Oss het voortouw om het Parkinsoncafé van de grond te krijgen. "Wij voorzien duidelijk in een behoefte", legt Marlies uit. "Gemiddeld bezoeken zo'n 60 à 70 mensen onze tweemaandelijkse bijeenkomsten." Anny Verhoeven, bestuurslid: "De meeste mensen denken bij Parkinson dat het de spieren betreft, maar Parkinson is een ziekte van de hersenen. De nieuwste inzichten doen vermoeden, dat de oorzaak in de darmen ligt, die stoffen naar de hersenen sturen die dopamine afbreken." Dopamine is de stof, die de beweging aanstuurt. Hersencellen sterven af, omdat de dopamine niet meer de hersencellen bereikt. Het is een progressieve ziekte, medicijnen kunnen het proces vertragen en stabiliseren, maar niet genezen." Theo van Helvoort, voorzitter, vult aan: "Parkinson kent heel veel verschillende verschijningsvormen: geen enkele Parkinsonpatiënt is dezelfde. De een kan het spraakvermogen verliezen, anderen worden wankel en vallen vaak, weer anderen kunnen geen emoties meer tonen omdat de gezichtsspieren verstrakken en sommige patiënten kunnen agressiviteit vertonen. Het proces gaat in fases, maar betekent voor iedere patiënt beperking van de mobiliteit, vermindering van spraakvermogen en voor sommigen vermindering van geheugen."

Erkenning
Parkinson is niet alleen voor de patiënt een vervelende ziekte, het trekt ook een grote wissel op de partner, zowel psychisch als fysiek. Anny: "De partner krijgt een 'duwhuwelijk' en moet vaak beslissingen en taken overnemen, omdat de patiënt dat niet meer kan. Verder wordt er van de partner veel geduld verlangd. Heel belangrijk is het om de patiënt in zijn waarde te laten, vertrouwen te geven en positief te benaderen: wat hij/zij zelf kan, zelf laten doen." Marlies: "Een van de pijlers van ons Parkinsoncafé is het geven van informatie, zodat de mantelzorger met de ziekte van de partner om leert gaan. Die informatie betreft zowel zaken als inzicht in het ziekteverloop als praktische zaken zoals het opstellen van een testament. De tweede pijler is het lotgenotencontact, wat er mede voor zorgt dat de deelnemers zich herkend en erkend voelen in wat ze dagelijks meemaken. En om de andere keer bieden we ook de nodige ontspanning zoals een zang-of dansmiddag, want de boog kan niet altijd gespannen zijn." Uit de vele positieve reacties blijkt, dat het Parkinsoncafé voor de deelnemers een positieve ondersteuning betekent.

Feest
Morgen, donderdag 19 september, is het tijd voor ontspanning in een feestelijke bijeenkomst in zalencentrum Het Witte Huis in Zeeland, ter gelegenheid van het jubileum. Zanger/entertainer Noud Bongers verzorgt een optreden, er wordt een loterij gehouden en er zijn hapjes en drankjes. Geïnteresseerd geraakt in het Parkinsoncafé? Aanmelden van nieuwe deelnemers kan via Els Coppens, telefoonnummer 06 12 65 58 13 of Monique Witlox, telefoonnummer 06 13 44 62 87. Het bestuur kan nog uitbreiding gebruiken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant