Ineke Schlatmann met het thema van de PAXVredesweek. (foto: Ankh van Burk)
Ineke Schlatmann met het thema van de PAXVredesweek. (foto: Ankh van Burk)

Thema Vredesweek: 'Vrede verbindt over grenzen'

Algemeen 412 keer gelezen

UDEN | De jaarlijkse PAXVredesweek wordt gehouden van 21 tot en met 29 september en heeft landelijk als thema: 'Vrede verbindt over grenzen'. De werkgroep 'Verbinden' van de Kapelgemeenschap ter Linde haakt op dit thema in met een filmavond op woensdag 25 september en een oecumenische viering samen met de Samen Op Wegkerk op zondag 29 september. Beide activiteiten vinden plaats in de Kruisherenkapel.

door Ankh van Burk

Een aantal jaren werd er in de Vredesweek een wandeling gehouden en werden onderweg diverse geloofsgemeenschappen uit Uden bezocht, waar de deelnemers gastvrij werden ontvangen en in gesprek konden komen met mensen met een andere religieuze achtergrond. Ineke Schlatmann van de werkgroep 'Verbinden': "Wij hebben besloten om het thema van de Vredesweek eens op een andere manier in te vullen en daarom hebben we gekozen voor een filmavond met de film 'The Green Book'. Een film die op treffende wijze past in het thema van de Vredesweek: 'Vrede verbindt over grenzen'. Ineke legt in het kort uit waar deze veelbekroonde film over gaat: "Pianist Don Shirley, een zwarte man, is op zoek naar een chauffeur voor zijn toernee door het zuiden van Amerika. Tony Lip, een blanke man, is ontslagen, zoekt werk en reageert op de vacature. Zo komen zij met elkaar in contact en samen reizen zij door verschillende zuidelijke staten aan de hand van een speciale reisgids – The Green Book – die hen noodzakelijkerwijs informeert over plekken waar Afro-Amerikanen wel welkom en veilig zijn. Het is een film waarin de racistische verschillen pijnlijk tot uiting komen, maar waarin de twee mannen gaandeweg ook nader tot elkaar komen en begrip voor elkaar krijgen."

Grenzen verleggen
Vrede gaat over meer dan de afwezigheid van oorlog. Het gaat, zoals bisschop De Korte zegt, 'om welzijn en rechtvaardigheid over alle grenzen heen'. Grenzen letterlijk en figuurlijk bedoeld. Vrede heeft ook te maken met je eigen innerlijke vrede en hoe je vrede kunt scheppen in je eigen omgeving door je open te stellen voor de ander en je met de ander te verbinden. Doe je dat niet, dan blijf je constant in je eigen gebied zitten. Ineke: "De boodschap van deze PAXVredesweek luidt: 'Doe mee, verleg je grens door open te staan voor een ander, want elkaar durven keren kennen is een belangrijke eerste stap naar vrede." De filmavond begint om 19.30 uur en kost 5 euro entree, inclusief koffie of thee in de pauze. In verband met de organisatie is aanmelden noodzakelijk. Dat kan via info@kapelgemeenschap.nl of via tel. 06 40 96 63 38.
Oecumenische viering
Passend bij het thema van de Vredesweek wordt er een oecumenische viering gehouden samen met de leden van de Samen-op-Wegkerk. Dit jaar is deze viering van Woord en Gebed op zondag 29 september om 10.00 uur in de Kruisherenkapel en is er in de Samen-op-Wegkerk geen dienst.
Het Paulus Kwintet zal de muzikale begeleiding verzorgen en na afloop is er gelegenheid om uitgebreid met elkaar kennis te maken onder het genot van een kopje koffie of thee. Iedere belangstellende is van harte welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant