Kim (midden) met collega's Mandy en Demi.
Kim (midden) met collega's Mandy en Demi.
IN GESPREK MET KIM SMITS

'Ik wil mensen graag helpen naar een betere versie van zichzelf'

Human Interest 1.656 keer gelezen

UDEN | Sporten is een belangrijk onderdeel in het leven van de Udense Kim Smits. Met haar twee bedrijfjes begeleidt ze mensen onder meer op het gebied van voeding en coaching, en geeft ze groepslessen.

Op welke leeftijd begon je te sporten?
"Al vanaf mijn 7e jaar heb ik gesport bij Verbueken Sports in Uden. Al mijn vriendinnen sportten daar, dus ik ook. Net als heel veel kinderen ben ik ook wel eens gepest en de zelfverdedigingssporten Hapkido en Karate hebben er mede voor gezorgd dat ik veel bewuster in het leven kwam te staan."

Kun je uitleggen wat Hapkido is?
"Hapkido is een zelfverdedigingssport waarbij je de krachten van de tegenstander gebruikt om jezelf te verdedigen. Door de juiste techniek van stoten, klemmen en of trappen toe te passen kun je een tegenstander uitschakelen. Ik heb daarin de rode band gehaald en ben in 2000, 2011, 2012 en 2013 Nederlands Kampioen Hapkido geworden. Na twaalf jaar ben ik groepslessen gaan geven. Een groep bestond uit maximaal twaalf personen. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en ik ben daar heel dankbaar voor."

Welke opleidingen heb je gevolgd?
"In 2014 ben ik afgestudeerd als Trainer/Coach/Leefstijladviseur, waaronder ik ook diploma's voor Gewichtsconsulent en Fitvak A heb behaald. Daarna heb ik mij gespecialiseerd in sportvoeding en verschillende cursussen groepslessen bij Club Joy."

Wanneer besloot je voor jezelf te beginnen?
"Ik heb altijd met veel plezier les gegeven bij Verbueken, maar ik kon me daar helaas niet meer verder ontwikkelen. Dat bracht mij op het idee om, naast mijn vaste baan bij FiTNESSplaza in Oss, voor mijzelf te beginnen. Ik bezit alle diploma's, heb voldoende ervaring als voeding consulent, en vind het leuk om mensen te begeleiden met sporten."

Heb je je droom waar kunnen maken?
"Ja, ik heb samen met mijn vriend een huis gekocht en bezit nu twee bedrijfjes. Mijn vriend doet de administratie. Eén bedrijf heet Challenge Uden. Hier begeleid ik mensen op weg naar een andere/aangepaste leefstijl, met name op het gebied van voeding en coaching. Dit doe ik bij mij thuis. En het andere heet Together for YOU en dat staat voor groepslessen. Elke maandagavond in De Schakel in Volkel geef ik samen met Demi Kuijs Club Fiësta (zumba/dans) en aansluitend met Mandy Kuijs Club Yoga (poweryoga). Dit zijn twee verschillende full body workouts, waarbij persoonlijkheid en fijne sfeer centraal staan, evenals de kwaliteit van onze lessen en een zorgvuldige en enthousiaste begeleiding. Tijdens het begeleiden van de lessen sporten wij zelf voor de volle 100 procent mee. Alle lessen zijn gebaseerd op de programma's van Club Joy en wisselen elk kwartaal met choreografieën, muziek en thema's."

Wat houd Club Fiësta in?
"Club Fiësta is voor iedereen die van dansen houd en al swingend een volledige workout wil. Het woord zegt het al: 'fiësta is een feestje'. Swingend op Latijnse muziek komen sierlijke en stoere moves aan bod en de afwisseling tussen de rustige klanken en de opzwepende beats maken de sfeer. Het is een perfecte training voor een beter figuur, goede conditie en het ontwikkelen van je ritmegevoel. De moves hebben veel impact op BBB-zone (buik, billen en benen). Je verbrand ongeveer 450 calorieën per les. Een flinke inspanning voor je lichaam, maar ontspanning in je hoofd. Je gaat met een boost aan positieve energie terug naar huis!"

Wat train je tijdens Club Yoga?
"Club Yoga is de perfecte training voor lichaam en geest. De fysieke gezondheid en mentale stabiliteit staat voorop en wij helpen je bij de juiste verhouding tussen inspanning en ontspanning. Laat je meenemen met de muziek van deze tijd en de gevarieerde oefeningen en de instructrices. De oefeningen bestaan uit populaire yogaposities, afgewisseld met kracht en ontspanningsoefeningen. De oefeningen hebben een spierversterkende werking op boven- en onderlichaam. Je verbrandt ongeveer 350 calorieën tijdens één les. Tevens vermindert het rug- en gewrichtskrachten. Wij begeleiden je optimaal om controle te krijgen over je lichaam en geest. Met extra begeleiding is het ook geschikt voor zwangere vrouwen."

Voor wie en welke leeftijd zijn beide lessen geschikt?
"Beide clubs zijn geschikt voor alle leeftijden, ongeacht geslacht of niveau. Je hoeft zeker niet lenig en of goed getraind te zijn om mee te doen, maar je grenzen blijvend verleggen is altijd mogelijk. Elke maandagavond kun je ervaren hoe leuk sporten kan zijn in De Schakel in Volkel. En vanaf 19 september ook elke donderdagavond in MuzeRijk Uden. Inspanning is ontspanning. Probeer het eens tijdens een gratis proefles."

Waarin begeleid je mensen bij Challenge?
"Bij Challenge begeleid ik mensen op weg naar een gezonde leefstijl. Gedurende een gewenste periode coachen, monitoren en evalueren we om de voortgang te waarborgen. De doelen waarmee ik veel ervaring hebben zijn afvallen, spiermassa opbouwen en meer energie krijgen. Maar er zijn ook mensen die graag willen aankomen in plaats van afvallen. Dat is vaak nog moeilijker, maar het kan echt. Ik wil graag dat ene puzzelstukje zijn om mensen op weg te helpen naar een betere versie van zichzelf. Voor mensen die iets aan hun voedingspatroon willen doen, hebben we een succesvol 6 weken Challenge voedingsprogramma. Combineer je dit met sport, dan boek je waarschijnlijk sneller resultaat, maar dit is zeker geen must. Na de geplande einddatum plannen we een evaluatie gesprek, om samen te bespreken hoe je ervaring was en of je het plan behaald hebt. Samen gaan voor een goed resultaat."

Hoe kunnen mensen contact opnemen?
"Elke maandagavond zijn we van 19.00 tot 21.00 uur te vinden in De Schakel in Volkel. Vanaf 19 september zijn we ook iedere donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur in MuzeRijk in Uden. Meer informatie krijg je via mail Kimsmits22@gmail.com of bel 06 53 34 60 84."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant