Afbeelding

Begroting 2020: 8 miljoen aan nieuwe investeringen

Algemeen 949 keer gelezen

UDEN | Het college van burgemeester en wethouders presenteerde dinsdag de begroting 2020. De tweede begroting waarin het beleid uit coalitieprogramma 2018-2022 'Bruisend Uden: daar wil je zijn, daar wil je blijven!' leidend is. Voor 2020 staat 8 miljoen euro aan nieuwe investeringen gepland, onder andere voor nieuwbouw van Integraal Kindcentrum West.

De lasten voor de inwoners van Uden gaan noodgedwongen iets omhoog, inclusief de inflatiecorrectie, met ongeveer 3,5 procent. In november spreekt de gemeenteraad zich uit over de begrotingsvoorstellen. "De gemeentelijke begrotingen staan onder druk", aldus wethouder financiën Franko van Lankvelt. "Onder andere de toenemende kosten van Jeugdzorg zijn hier de oorzaak van. Gemeenten worden nog onvoldoende financieel gecompenseerd door het Rijk voor die extra kosten. Om toch een sluitende begroting aan te kunnen bieden, én om de juiste investeringen te kunnen blijven doen voor Uden, zijn we nu genoodzaakt om de woonlasten met iets meer dan de gebruikelijke inflatiecorrectie te laten stijgen." Desondanks blijven de lasten in Uden tot de laagste in de regio behoren. "Volgend jaar bekijken we of deze lastenverhoging gehandhaafd moet blijven."

8 miljoen
Het grootste deel van de begrote 8 miljoen is bedoeld voor de nieuwbouw van IKC West: 6,5 miljoen. Renovatie van de gevels van de bibliotheek en Kunst & Co gaat 115.000 euro kosten. Er is onder meer ook 250.000 euro gereserveerd om een dekkend Udens netwerk van algemene maatschappelijke voorzieningen te realiseren, en wordt bijvoorbeeld ook geïnvesteerd in herinrichting van gebied Oost (255.000 euro) en fietsvoorzieningen op de Industrielaan (900.000 euro). In november spreekt de gemeenteraad zich uit over de begrotingsvoorstellen. De Programmabegroting 2020 is te vinden via deze link.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant