Afbeelding

Lezing: 'Het land van de Kelten'

Historie 428 keer gelezen

NISTELRODE | HKK Nistelvorst houdt op woensdag 2 oktober een lezing, gegeven door Ton Cruijsen uit Reek. Een lezing over de natuur en vooral de cultuur van Ierland.

Rond 200 jaar voor Christus arriveren de eerste Kelten in Ierland. Honderden jaren kunnen zij onbekommerd hun omgeving inrichten volgens hun tradities en wensen. Zelfs heden ten dage herkent men in de Ierse cultuur een groot aantal elementen van Keltische oorsprong ondanks alle vermengingen die later met andere volkeren hebben plaats gevonden. Het Christendom dat Ierland in de vijfde eeuw bereikt, vormt geen bedreiging voor de Keltische cultuur; integendeel, het leidt tot een versterking hiervan. De Vikingen doen het land in de negende en daaropvolgende eeuwen aan. Ze stichten de eerste stadjes aan de kusten en plunderen het binnenland. De Anglo-Normandiërs vielen rond de dertiende eeuw het land binnen. De belangstelling van Engeland voor het kleine buurlandje is tot aan de zestiende eeuw nooit erg groot geweest. Als het huis van Tudor aan de macht komt gaat de deur tussen Ierland en Engeland wagenwijd open. Ierland wordt gezien als een de achterdeur van Engeland en als de Engelsen baas in eigen land willen blijven, moet men voorkomen dat buitenlandse mogendheden via deze weg het land kunnen binnen vallen. Het ligt voor de hand dat het landschap hier de invloeden van ondervindt. Dublin krijgt imposante gebouwen en op het platte land verschijnen statige boerderijen, herenhuizen en kastelen. Ondanks dat leeft de massa van de bevolking onder erbarmelijke omstandigheden en is voor haar dagelijks levensonderhoud afhankelijk van de aardappel. Dit leidt halverwege de negentiende eeuw tot de Grote Hongersnood. Eén miljoen mensen sterft aan ondervoeding en infecties. Miljoenen anderen emigreren naar Noord-Amerika. 
De Grote Hongersnood is ook de aanzet tot hernieuwd verzet. Stapje voor stapje weet het eiland zijn onafhankelijkheid terug te krijgen. Alleen in het noordoostelijke gedeelte blijft de gespletenheid tussen de katholieke Ieren en de afstammelingen van de protestante kolonisten zichtbaar. In 1973 sluit de Ierse Republiek zich aan bij de E.E.G. De Kelten zijn 'moderne Kelten' geworden.                

Ook niet leden zijn welkom op deze avond. Zij betalen 3 euro inclusief een kop koffie/thee. De avond vindt plaats in de heemkamer van HKK de Nistelvorst, Maxend 3 in Nistelrode. De avond begint om 20.00 uur.


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant