Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET ANNEMARIE VAN DER LAAN

'Ik ben een oer-Hollandse meid met een Colombiaans tintje'

Human Interest 1.318 keer gelezen

UDEN | Na acht jaar schrijven verscheen in juni het autobiografische boek 'Ruby Annemarie' van de Udense Annemarie van der Laan. Ze vertelt aan het Udens Weekblad over haar boek en onder meer haar adoptie.

Wat kunnen mensen verwachten van het boek 'Ruby Annemarie'?
"Het is een boek met een lach en een traan. Ik heb het in eerste instantie geschreven voor mijn drie kinderen, maar nu mag iedereen het lezen. Het is niet zomaar een verhaal, maar ik ben het zelf. Ik beschrijf mijn bijzonder levensverhaal van te vondeling zijn gelegd en geadopteerd worden door een Nederlands gezin. Dankzij de beslissing van mijn biologische moeder om mij te vondeling te leggen heb ik nu een prachtig gezin en hebben mijn ouders een dochter die ze altijd graag wilden hebben."

Van de eerste zes maanden van je leven is niet veel bekend.
"Ik ben in 1975 in Bogota, Colombia geboren. Dat was één van de armste en gevaarlijkste landen van de wereld. In een sloppenwijk word ik (te vroeg) geboren, was ondervoed en had bronchitis. Ik werd gevonden op de stoep van een kindertehuis in Bogota. Van mijn biologische ouders is niets bekend. De zusters en doctoren hebben ervoor gezorgd dat ik er bovenop kwam. Een paar keer leek het erop of ik het niet zou halen. De zusters gaven mij de naam Ruby, naar robijn, de steen des levens."

Op je geboortecertificaat staat dat je geboren bent op 18 maart, maar dat kan ook eerder of later zijn?
"Er is geen bewijs van wanneer ik daadwerkelijk geboren ben, dat is giswerk. De zusters hebben mij een naam en geboortedatum gegeven om een paspoort te kunnen krijgen. Ook de werkelijke reden waarom mijn moeder mij heeft afgestaan is niet bekend. Een moeder geeft niet zomaar haar baby weg, dit is waarschijnlijk het zwaarste wat ze ooit heeft gedaan. Als zij mij niet te vondeling had gelegd, had ik het zeker niet gered. Daarom ben ik niet boos op haar, maar heel dankbaar. In de jaren 1970 kwam het in Colombia heel vaak voor dat vooral jonge meisjes uit arme gezinnen zwanger werden. Dat baseer ik op de gegevens van onder andere Spoorloos."

Na zes maanden werd je geadopteerd door een gezin met een 'bijzondere' samenstelling.
"Mijn vader is Engelsman en mijn moeder is van Nederlandse afkomst. Toen ik geadopteerd werd was ik nog steeds ondervoed en ziek. De mensen uit de omgeving van mijn ouders en de doktoren schrokken daar erg van. Dankzij hun liefdevolle verzorging ben ik er bovenop gekomen. Zij gaven mij de naam Ruby Annemarie Sheldon, met als roepnaam Annemarie. Kort nadat ik in hun gezin kwam, hebben ze nog een biologisch kind gekregen. Mijn ouders hebben mij en mijn broer altijd liefdevol opgevoed. Ze hebben nooit onderscheid gemaakt in mijn broer of in mij, wij waren en zijn nog steeds hun kinderen."

Toen je vijf jaar oud was vertelde je moeder dat je nog een moeder had. Begreep je dat op 5-jarige leeftijd?
"Mijn moeder vertelde dat ik nog een moeder had, maar dat die niet voor mij kon zorgen en heel ver weg woonde. Ik voelde wel dat mijn moeder mij een boodschap meegaf, dat heeft ze bewust op die leeftijd gedaan omdat ik ouder werd en ging zien dat ik er toch anders uitzag dan mijn broer en mijn ouders. De kinderen waar ik mee omging, hebben nooit het verschil gezien dat ik getint was. Die hebben mij als persoon gezien en nooit naar de kleur gekeken. Maar of ik er zo bewust mee bezig ben geweest, kan ik mij niet herinneren. Ik denk het niet. Het heeft in ieder geval geen indruk op mij gemaakt. In de jaren daarna hoorde ik steeds een beetje meer van de spaarzame details over de eerste zes maanden in Colombia. Mijn ouders hebben nooit geheimen gehad en altijd eerlijk verteld wat ze wisten."

Ben je wel ooit gepest omdat je getint was?
"Op de basisschool in Venray heb ik nergens last van gehad. De middelbare school ben ik begonnen in Venray en heb hem afgerond in Rijswijk. Vooral in de brugklas ben ik heel erg gepest, met fysiek- en mentaal geweld. Maar daarna niet meer. Tot mijn derde schooljaar had ik geen vriendinnen op school, ik was altijd een eenling. Eerst wilde ik graag actrice worden. Daarna wilde ik iets met 'mensen helpen' gaan doen en heb daarvoor de opleiding SPW (Sociaal Pedagogisch Werk) gedaan en succesvol afgerond."

Heb je wel geprobeerd om meer te weten te komen over je ouders in Colombia?
"Ik heb ooit een brief geschreven naar Spoorloos, maar de gegevens die bekend zijn, zijn te summier om mijn ouders te vinden. Ik heb ook niet de behoefte om naar Colombia te gaan, ik voel me volledig Nederlands. Als de mensen mij zouden vragen: dans je liever de salsa dan de klompendans dan kies ik echt voor de klompendans. Carnaval wordt niet echt gevierd in ons gezin, maar als het Nederlands Elftal speelt dan juichen we allemaal voor Oranje. Behalve als het tegen Colombia zou zijn, dan is de ene helft voor Colombia en de rest voor Holland."

Hoe was het voor jezelf om kinderen te krijgen, zonder dat je zelf wist wie je ouders zijn?
"Op het moment dat ik wist dat ik zwanger was ging er angst en twijfel door mij heen. Ik heb dat uitvoerig beschreven in mijn boek."

Is dat ook de reden dat je een gedeelte van de opbrengst van je boek doneert aan de Stichting Beschermde Wieg?
"
Op dit moment kun je op slechts vier plekken bij particulieren en in vier ziekenhuizen je kind veilig achterlaten, maar het is wettelijk nog steeds strafbaar. Als je je kind op een veilige plek achterlaat moet dat volgens mij niet meer strafbaar zijn. Je kind afstaan is al een straf op zich. Het getuigt van enorme moederliefde als je je baby een beter leven gunt dan dat je het zelf kunt geven. Een kind hulpeloos achterlaten in een container of in de bossen moet ten alle tijden strafbaar blijven."

Zaterdag 5 oktober ga je aan de hand van een lezing je boek presenteren.
"Dat wordt een bijzondere gebeurtenis. Mijn ouders, mijn man en mijn drie fantastische kinderen zullen aanwezig zijn tijdens de boekpresentatie. Van 16.00 tot 17.30 uur is iedereen welkom in de bibliotheek in Uden. Ruby Annemarie is het prachtige en aangrijpende verhaal over te vondeling gelegd zijn, adoptie, levensvreugde, dankbaarheid en geluk dat ik ben opgegroeid in een zeer liefdevol gezin. Men kan het boek bij mij persoonlijk bestellen door een mailtje naar r.vanderlaan.sheldon@gmail.com te sturen, of ze kunnen het boek bij Bol.com bestellen onder de naam 'Ruby Annemarie, mijn verhaal'."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant