Afbeelding

Staat de Petruskerk op haar 130ste verjaardag weer in de spotlight?

Algemeen 962 keer gelezen

UDEN | De Petruskerk staat al bijna drie jaar in het donker. Een initiatiefgroep bestaande uit Udenaar de Toekomst, gemeente Uden en de parochie Sint Petrus vindt het 130-jarig jubileum van de Udense kerk in 2020 een mooi moment om het gebouw weer volop in het licht te zetten.

"Na ruim dertig jaar zijn de bestaande lichtbakken en bekabeling aan vervanging toe", vertelt Marcel Klösters van Udenaar de Toekomst. "In mei 2016 diende een initiatiefgroep van Udenaar de Toekomst al een voorstel in bij de burgerbegroting. Bij de renovatie van de Kerkstraat in 2017 is dit voorstel meegenomen, maar door budgettekort niet uitgevoerd." Dit jaar werd een plan gemaakt voor een nieuwe dynamische aanlichting van de Petruskerk, die vorige week woensdag werd gepresenteerd aan de Udense gemeenteraad. Het ontwerp voor de nieuwe verlichting is van Ellen de Vries van het Lux Lab uit Eindhoven, die ook het lichtplan voor de ledverlichting van onder andere de basiliek van Breda en de Kerkstraat en Marktstraat ontworpen heeft.

Lichtontwerp
"De Petruskerk heeft een neoromaanse en neogotische bouwstijl, die door haar compactheid een rotsachtig karakter heeft", zegt Marcel. "De slanke torens en het koepeldak vormen het specifieke karakter van deze bijna 130 jaar oude kerk. Ook bijzonder zijn de felgekleurde abstracte glas in lood ramen van deze kerk. Het nieuwe lichtontwerp zorgt voor focus op deze architectuur." Wanneer het lichtplan doorgaat, zal de koepel worden aangelicht vanuit de koepelgoot. Er komt binnenverlichting voor de torens en de glas in lood ramen worden van binnenuit verlicht. "Het hoogste punt van de kerk - het kruis van de koepel en de haan van de toren - worden apart verlicht. Er komen verschillende standen voor avond en nacht. Tijdens diensten in de kerk en op koopavonden van het centrum kan de kerk volle glorie worden gezet. 's Nachts dimt het licht en blijven alleen toren en koepel verlicht, waardoor er geen lichtoverlast voor omwonenden is." Ook zorgt de ledverlichting voor directe aanlichting waardoor er praktisch geen strooilicht is.

Kosten
De kosten voor deze nieuwe verlichting zijn geraamd op 250.000 euro. "We hopen op een besparing van 50.000 euro door gebruik te maken van Udense onderaannemers. Verder hopen we via het Udenfonds 50.000 euro op te halen met een crowdfundingsactie", aldus Marcel. Voor het restantbedrag van 150.000 euro is bij het Udens college en gemeenteraad een verzoek ingediend voor een bijdrage uit de begroting van 2020. Begin november wordt hierover beslist. Bij een positief besluit wordt gestart met de voorbereidingen, zodat de kerk in het najaar van 2020 ook in de avond weer in volle glorie zichtbaar is. Meer informatie is te vinden op de website van het Udenfonds: www.udenfonds.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant