Simone bij een aantal kunstwerken van haar cursisten. (foto: Henk Lunenburg)
Simone bij een aantal kunstwerken van haar cursisten. (foto: Henk Lunenburg)
IN GESPREK MET SIMONE BOOGERS

'Ook al begin ik zwart-wit, ik eindig altijd met kleur'

Kunst en cultuur 2.098 keer gelezen

UDEN | Kunstenares Simone Boogers is het best te omschrijven als creatieve duizendpoot die gek is op mooie kleuren. Hoe kwam ze terecht in de wereld van de kunst? Wij namen een kijkje in haar leven.

Hoe was je jeugd?
"Al op 8-jarige leeftijd verloor ik mijn moeder, maar mijn vader heeft ervoor gezorgd dat we een prachtige jeugd hebben gehad. Hij is kunstenaar en gaf les in Breda. Hij is een echte portretschilder. Hij begon met aquarel en stapte later over op acryl. Ik was heel creatief en ondernemend. Na schooltijd fietste ik naar zijn atelier voor een bakje thee. In het begin deed ik soms mee met de cursisten, maar al snel was dat elke week het geval. Ik zie wel dingen van hem terug in mijn werk, maar heb nu een eigen stijl ontwikkeld. Mijn vader schildert nog steeds. Hij woont al jaren in Turkije en heeft daar een groot atelier. Na de mavo in Breda ging ik op 17-jarige leeftijd voor drie jaar naar de kunstacademie in Antwerpen. Drie maanden reisde ik heen en weer, maar al snel woonde ik op kamers in een studentenhuis in Antwerpen."

Hoe verliep je leven na je opleidingen?
"Tijdens mijn studie in België leerde ik mijn eerste vriend kennen. Na mijn eindexamen ging ik op 20-jarige leeftijd met hem mee naar Boston in Amerika. Daar heb ik ongeveer één jaar gewoond. Na terugkomst in Nederland woonde ik in Breda en begon een eigen etalagebureau: Surplus. Ik deed de decoratie en styling van onder andere Kids Factory en Jeans Center. Daarna ging ik werken bij decorbouw Van Heeswijk in Veghel, waar we decors bouwden voor televisie. Hier leerde ik mijn ex kennen. We kregen twee kinderen. Toen deze relatie ten einde was moest ik alleen de kost verdienen voor mij en mijn twee kindjes. Ik woonde anti-kraak boven een dansschool in Veghel, dat was super leuk. Ik kon goed schilderen, was creatief en had voldoende ruimte, dus begon ik schilderlessen te geven in de voormalige dansschool. Zo is Kunstkolder ontstaan. Inmiddels geef ik al zeventien jaar schilderles. Dat is ontzettend gezellig en je ziet elke week de mensen groeien in hun werk. Mijn cursisten inspireren mij om vooruit te denken, mee te denken en op te lossen."

In april 2013 opende je je eerste expositie in de ideeënfabriek in Uden. Hoe was dat?
"Ik had al heel lang de wens om zelf te exposeren. Door de ziekte van mijn zus besefte ik dat ik verplicht was om alles uit het leven te halen wat erin zit. Het overlijden van mijn zus zette mij aan het denken, het is nu tijd om mijn dromen waar te maken. Durf te leven en durf jezelf te laten zien, ofwel durf boven het maaiveld uit te kijken. De expositie 'Boven het Maaiveld' bestond uit doeken die allemaal iets uitstralen wat met het leven te maken heeft. Alle dingen die we samen deelden zoals onze reizen, onze favoriete muziek, onze favoriete stapplek en haar kindje van één jaar, heb ik kleurrijk vertaald in mijn schilderijen. Het portret van mijn zus heb ik op een doek van 3 x 2 geschilderd. Dit alles heeft mij geholpen in het verwerken van haar overlijden. De expositie was drukbezocht, een aantal schilderijen zijn verkocht en het portret van mijn zus hangt nu in het ziekenhuis in Nijmegen. In oktober 2017 exposeerde ik op het Leidseplein in Amsterdam."

Er kwam ook nog een expositie voor je cursisten, toch?
"Ik woon nu samen met mijn echtgenoot en vier jonge kinderen in Uden Zuid. Daar gaf ik in mijn atelier aan een grote groep enthousiastelingen schilderles. Ik ben zo trots op wat zij hebben bereikt, dat wilde ik met iedereen delen. De expositie in onze tuin aan de Graveur kreeg de toepasselijke naam 'Oh, kom er eens kijken…'. Iedereen kwam aan bod, zowel de beginners als de gevorderden. Ik heb ook veilingen georganiseerd waarbij de opbrengst bestemt was voor het goede doel. Nu geeft ik elke dinsdag schilderles in 't Handelshuys. Iedereen die tijd en zin heeft mag binnenlopen. De een komt voor een halve dag en een ander blijft de hele dag. Ik probeer elke twee jaar een expositie te organiseren. De volgende is op zondag 3 november van 14.00 tot 17.00 uur in het 't Handelshuys."

Wat doe je nog meer dan schilderles geven?
"Met Roland de Laak en Karin Dortmans hebben we voor supermarkt Jumbo een wijnlijn ontwikkeld, compleet met een verhaallijn over vrouwen, genaamd 'firmagemoed'. Met Karin Dortmans heb ik een skybox bij NEC ingericht en Art-Attack doe ik ook met haar. We maken creatieve en positieve kunst op maat in tien minuten. Om daar bekendheid aan te geven hebben we ludieke acties bedacht door 's nachts papieren vliegtuigjes en geschilderde schoenen in Uden te verspreiden. Met Marike Daverveld (Vita Vesta, Bourgondisch Gezond) en ikzelf als kunstenares doe ik Kunst en Spijs. De workshop 'Zintuigen' is een training op maat; een combinatie van kunstactiviteiten en eten. De workshops zijn trainingen op maat die geschikt zijn voor bedrijven, verenigingen of familiebijeenkomsten, met de bedoeling om de mensen even uit de dagelijkse sleur te halen door ze te laten schilderen, proeven, ruiken, luisteren, lachen, voelen en bewegen. Onder mijn eigen naam Simone Boogers maak ik portretten op aanvraag en kunst voor bedrijven."

Je schilderijen zijn altijd vrolijk van kleur, uitdagend en toegankelijk. Zo ga je ook gekleed.
"Dat vind ik grappig dat je dat zegt. Ik denk zo vaak: nu ga ik iets in zwart-wit schilderen. Ik begin dan in zwart-wit, en voor ik het besef staan er allemaal potten verf in de gekste kleuren om mij heen. Ik denk dan, oh ja, ik wilde het rustig houden. Maar ik kan het niet, ik ben op de een of andere manier zo gek op kleur. Het maakt mij altijd vrolijk."

Voor meer informatie kun je Simone mailen via simoneboogers@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant